10.08.2016 07:45
ZAGREB, 9. kolovoza 2016. (Hina), Rast dolazaka i noćenja turista pozitivno će utjecati na hrvatski bruto domaći proizvod (BDP), osobito potrošnju, dok bi prihodi od turizma ove godine mogli premašiti rekordnih 8 milijardi eura, ističe se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA), objavljenoj u utorak.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 16,6 milijuna noćenja turista, što je 4,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju."Podaci za prvih šest mjeseci potvrđuju naša očekivanja o još jednoj odličnoj turističkoj sezoni. Na razini cijele godine očekujemo nastavak rasta turističkih noćenja i sedmu godinu za redom", navode analitičari RBA u osvrtu na jučer objavljene podatke DZS-a.

Ističu kako će se prelijevanje pozitivnih učinaka dobrih rezultata u turizmu odraziti i na ostale sastavnice BDP-a, osobito osobnu potrošnju. Nedavno je DZS objavio da je u lipnju je promet u trgovini na malo porastao već 22. mjesec zaredom, što još nije zabilježeno od kada se vode ti podaci. Osim zbog rasta plaća, potrošnja raste i zbog dobrih turističkih rezultata.

"Prihodi turizma, koje evidentira platna bilanca Republike Hrvatske, uz pretpostavku nastavka blago pozitivnih stopa rasta, mogli bi tek ove godine premašiti rekordnih 8 milijardi eura. Iako, nakon rekordne 2015., očekujemo ipak nešto blaže pozitivne stope rasta", zaključuju analitičari RBA. Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), prošle su godine prihodi od turizma porasli više od 7 posto, na rekordnih 7,96 milijardi eura.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.