04.08.2016 12:23
ZAGREB, 4. kolovoza 2016. (Hina), Za hrvatske poduzetnike u ovome trenutku otvoreni su natječaji vrijedni više od 2,5 milijardi kuna, putem kojih relativno jednostavnim aplikacijama mogu povući određeni postotak u financiranju svoje investicije, istaknuo je u četvrtak tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, najavivši i nove natječaje za kolovoz i rujan.
Od tog iznosa više od 860 milijuna kuna odnosi se na natječaj kojim je pokrivena kompetentnost i razvoj malih i srednjih poduzetnika, gotovo 305 milijuna kuna namijenjeno je za podršku razvoja u segmentu turizma i turističke djelatnosti, 250 milijuna za E-impuls usmjeren malim i mikro poduzetnicima, a 23 milijuna kuna za nove inovativne ideje.

Za stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima, pak, osigurano je 18 milijuna kuna, a podijelit će se 2.000 stipendija u iznosu od 9.000 kuna godišnje, dok je za naukovanje za obrtnička zanimanja osigurano je 3 milijuna kuna, kazao je Horvat. Istaknuo je i kako su u ovom trenutku pred finalizacijom tri nova poziva, vrijedna iznad 50 milijuna kuna, osigurana iz Europskog socijalnog fonda, a namijenjena su za ciljne skupine poduzetnika kao što su žene, mladi, branitelji, osobe s invaliditetom. Visina potpore, kako je naveo, kretati će se od 10 do 200 tisuća kuna. Pripremljeni su i natječaji koji se planiraju objaviti tijekom kolovoza - 152 milijuna kuna za financiranje Poduzetničke poslovne infrastrukture (inkubatori) te 53 milijuna kuna za komercijalizaciju inovacija u poduzetništvu, najavio je Horvat.Još će tri natječaja biti pripremljena za rujan, kazao je Horvat.

Riječ je o natječaju kojim će se poticati internacionalizacija, odnosno nastup poduzetnika na domaćim i stranim sajmovima (38 milijuna kuna), natječaj kojim će se svaki inovativni hrvatski proizvod opremati certifikatima i potrebnom dokumentacijom da bi se našli na tržištu (38 milijuna kuna) i natječaj namijenjen promociji poduzetništva (76 milijuna kuna) . "Kada kažemo da smo u ovih tri ili šest mjeseci, prvo mi sami, a onda i našeg poduzetnika naučili privlačiti sredstva iz strukturnih europskih fondova, onda su u onoj mojoj želji da 2016. završi s koeficijentom puta deset u odnosu na 2015. to dobre naznake da će se taj cilj ostvariti", kazao je Horvat.

Horvat je naveo da su osmišljeni i novi financijski instrumenti kroz koje poduzetnik može dobiti jeftine izvore financiranja u obliku kredita i državnih jamstava. Tako će se kroz Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvu pustiti više od 120 milijuna kuna  kreditnih sredstava u dvije grane - za obrtnike i mikro trgovačka društva, koji će moći koristiti kredite od 1.000 do 25.000 eura i za srednje poduzetnike, za popratiti investicije ili za obrtna sredstva u visini od 25 do 50 tisuća eura.Svaki od kredita, kazao je Horvat, biti će praćen prvoklasnim državnim jamstvom, koje će se moći realizirati na istom mjestu gdje i kredit - u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo (HAMAG).

Horvat je podsjetio i kako su u mandatu ove Vlade smanjene administrativne procedure za poduzetnike sa 7 na 3, vrijeme realizacije aplikacije skraćeno je sa 160 na 90 dana, proširene su mogućnosti financiranja itd."Poduzetnicima je puno lakše. To nije naše mišljenje, to je refleksija s terena", istaknuo je Horvat napomenuvši da je većina modaliteta za financiranje rađena prema prijedlogu poduzetnika. Horvat je kazao i kako je na početku svog mandata rekao kako želi da Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) bude poslovna banka, a ne da samo transferira dokumentaciju te istaknuo da se ta transformacija upravo događa.

"Samo u prvih šest mjeseci ove godine u sustav obrta, mikro i malih trgovačkih društava plasirano je 1,86 milijardi kuna više kredita nego u cijeloj 2015. kroz direktne kreditne aranžmane HBOR-a. To je otprilike 400 posto više sredstava za hrvatskog poduzetnika nego što je to bilo u cijeloj prošloj godini. Želja nam je da se približimo poduzetniku na način da HBOR otvori šest novih poslovnica", rekao je Horvat, dodavši da su pripreme u tijeku te da bi se dio tih poslovnica mogao otvoriti u ovoj, a dio u sljedećoj godini. Na taj način bi HBOR mogao imati dostup poduzetnicima kao i HAMAG.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.