01.08.2016 07:45
SPLIT, 30. srpnja 2016. (Hina), Pred splitskim Hotelom Marjan u subotu je prosvjedovalo pedesetak njegovih nekadašnjih radnika, tvrdeći da je stečajni sudac pristran i da se u stečajnom postupku otvoreno podržavaju nastojanja Adrije resortsa u, kako tvrde, neprijateljskom preuzimanju toga hotela.
Sporazumom s tvrtkom Adria resorts Adris grupe iz Rovinja, kojoj su radnici prodali svoja potraživanja, radnicima je isplaćeno 7,7 milijuna kuna, što je 35 posto iznosa neisplaćenih plaća tijekom pet godina. Prema tom sporazumu, Adris će im isplatiti još 15 milijuna kuna ako bude novaca. Prosvjednici međutim tvrde navode da je odlukom na nedavnoj skupštini vjerovnika stečajni sudac radnicima uskratio upravljačko pravo u vrijednosti od 65 posto tražbine te da se u postupku pokušava bitno umanjiti vrijednost Hotela Marjan i procijenjena vrijednost stečajne mase. Tvrde da se radi o neprijateljskom preuzimanju jer Adria resorts tako izbjegava javnu prodaju i želi preuzeti hotel za iznos od 22 do 25 milijuna eura. 

Predstavnik radnika-vjerovnika Adriatica d.d. u stečaju (vlasnika Hotela Marjan) Ante Ledenko kaže da im je "kao grom iz vedrog neba" odjeknula informacija da je na skupštini vjerovnika naručena i sudu dostavljena procjena vrijednosti nekretnina novog dijela hotela Marjan po cijeni od 417 eura po metru kvadratnom. "Hypo Alpe Adria banka je odobrila 20,6 milijuna eura namjenskog kredita za dovršetak projekta Hotel Marjan u čemu je predviđena i stavka od 300 tisuća eura za njegovo otvorenje, no do toga svega nije došlo. Sudski vještak za financije je ustvrdio da su se upravljačke strukture Adriatica ponašali kao 'pijani miljarderi' i nekretnine hotela založili kao jamstvo povrata kredita kod banaka i sve to u vrijednosti od 75 milijuna eura, a samo se 4,7 milijuna kuna odnosi na ulaganje u hotel Marjan", kazao je novinarima Ledenko.  

Radnici su složni da se u cijeli proces stečajnog postupka treba uključiti i Državno odvjetništvo jer smatraju da postoje ozbiljne indicije o kršenju zakona na štetu hotela Marjan. "Ekonomska bitka oko kupoprodajne cijene i pravni rat čišćenja hipoteka temeljna je misija stečajnog upravitelja kojeg radnici podržavaju u namjeri da pravnim i ekonomskim alatima osigura stečajnu masu po tržišnim uvjetima, da bi radnici naplatili svoja potraživanja u cijelosti i da hotel Marjan nastavi poslovanje s novom vlasničkom strukturom", kazao je Ledenko. 

Adriatic d.d. u stečaju ima 77 radnika. Stečajni postupak je pokrenut prije godinu dana, a do sada su se održala dva ročišta. Na ročištima su utvrđivana potraživanja, a dug prema radnicima iznosi 22 milijuna kuna. Radnicima je do sada isplaćeno 35 posto duga kao akontacija što iznosi 7,7 milijuna kuna. Hotel Marjan obnovio je bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, a nalazi se na atraktivnoj gradskoj lokaciji, na Zapadnoj obali. Rovinjska Adris grupa pokazala je interes za kupnju tog hotela.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.