13.07.2016 07:45
ZAGREB, 12. srpnja 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu pozvao je Finu da u roku od osam dana dostavi obavijest o osiguranju novca za namirenje troškova stečaja, zbog duga od 245 tisuća kuna, nad marketinškom agencijom Sanamensom, koja je u medijima nazivana i "HSS-ovom Fimi medijom" zbog tvrdnji da joj je nekadašnji HSS-ov ministar turizma Damir Bajs dodijelio oko šest milijuna kuna za organiziranje manifestacija, uključujući i one u sklopu Dana hrvatskog turizma.
Sudski zaključak uslijedio je nakon prijedloga Fine za otvaranje stečajnog postupka iz ožujka ove godine u kojem se, osim navedenog duga, isticalo i da Sanamens do 1.rujna prošle godine ima neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 233 dana te da ima samo jednog zaposlenog, otvoren račun i oročen novac u jednoj banci. U rješenju stoji i da Fina "ne raspolaže drugim podacima" o imovini tog dužnika.

Sanamens je kao "društvo sa ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge" osnovano u lipnju 1990., a u sudskom registru se kao jedini osnivač i direktor navodi Maja Šostar Kovačević, sestra bivšeg zagrebačkog pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara, nedavno puštenog iz istražnoga zatvora u Remetincu gdje je završio zbog sumnji da je sudjelovao u fiktivnom čišćenju suhim ledom kojim je Grad Zagreb oštećen za najmanje 37,9 milijuna kuna.

Tvrka Sanamens se u medijima u rujnu 2011. spominjala kao agencija kojoj je Ministarstvo turizma predvođeno Damirom Bajsom tijekom četiri godine dodjeljivalo milijunske iznose za sudjelovanje u organizaciji manifestacija.Poslovi su navodno dodjeljivali temeljem odredbi o javnoj nabavi kojima se omogućavalo da se posao dodjeljuje izravno. Najvrjedniji poslovi koje je Sanamens odrađivao za Ministarstvo turizma bili su organizacija manifestacije Dani hrvatskog turizma (DHT) 2009. i 2010. za koje je Sanamens, prema objavljenim podacima, uprihodio oko 3,4 milijuna kuna.

Nakon objave u medijima da je organizacija DHT-a 2011. bila opet povjerena Sanamensu za oko 1,9 milijuna kuna i natpisa kako je riječ o "HSS-ovoj Fimi Mediji", reagirala je i Maja Šostar tvrdeći kako su u Sanamensu iznenađeni "objavljivanjem neprovjerenih glasina i izmišljenih konstrukcija koje s indignacijom odbacuju" te da ne može komentirati postupak javne nabave koji je tada još bio u tijeku.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.