08.07.2016 08:00
ŠIBENIK, 7. srpnja 2016. (Hina) - Čelnik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević najavio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Šibeniku podizanje tužbe protiv države u iznosu od 1,3 milijuna kuna, rekavši da je toliki iznos oprostila kada je omogućila privatizaciju TLM-a, a to potraživanje nije prijavila u predstečajnom postupku.
Kako je rekao, državu drže odgovornom jer je oprostila toliki iznos kada je omogućila privatizaciju TLM-a 2007. godine Konzorciju hrvatskih tvrtki, a isto nije prijavila kao potraživanje u predstečajnom postupku koji je donedavno trajao nad Tvornicom prešanih proizvoda bivšeg TLM-a.

Također, sindikalisti traže od Trgovačkog suda da pokrene stečaj nad Tvornicom prešanih proizvoda kako bi stotinjak radnika koji nisu primili posljednjih 15 plaća mogli ostvariti prava na Zavodu za zapošljavanje kao nezaposlene osobe. Ukupni dug prema radnicima je oko 25,5 milijuna kuna, a isplatu istog, kazao je Dragičević, zatražili su od ministra gospodarstva Tomislava Panenića prošli tjedan. Po Dragičevićevim riječima, ministar je rekao da će se raspitati o mogućnostima, no, čelnik sindikata smatra da za to ne bi trebalo biti problema jer se donose financijski mnogo teže odluke, a ova bi, kako je istaknuo, odredila sudbinu stotinjak radnika.

Dragičević je novinarima izjavio kako je Uprava Prešaonice prekinula predstečajnu nagodbu s planom da ne nastavi proizvodnju u pogonu. Predan je, kazao je, zahtjev za pokretanje stečaja, koji nije pokrenut jer nije uplaćen zakonom predviđen iznos od tisuću kuna za pokretanje stečaja. Dragičević je razlog nazvao bizarnim i bezobraznim smatrajući kako on produžava agoniju radnika, 105 "zarobljenika spore administracije". Najavio je da će sindikat sutra podnijeti zahtjev za stečaj, a ako se nešto ne promijeni, najavili su prosvjed.   

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.