05.07.2016 07:55
ZAGREB, 4. srpnja 2016. (Hina) - Štrajk u jedinoj državnoj tvrtki za razminiranje Mungos razminiranje d.o.o. započet će u utorak u 8 sati, nakon prekida procesa kolektivnog pregovaranja, nesupješnog okončanja postupka mirenja i neprihvaćanje sindikalnih zahtjeva za povećanjem plaće na 15.000 kuna brutto, najavio je u ponedjeljak na na konferenciji za novinare predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Iveković, ujedno i član štrajkaškog odbora, istaknuo je kako štrajk provode isključivo zbog cijene rada te podsjetio da uprava tvrtke Mungos nije pristala na povećanje plaća, odnosno da plaća bude 15.000 kuna brutto, jer drži da je to iako mala, primjerenija naknada za njihov svakodnevni stres i rizik na poslu koji rade. Podsjetio je da je sadašnja plaća pirotehničara u toj tvrtki 13.000 kuna brutto i da je tvrtka sama uvela dodatak na minuli rad.Također je naglasio temeljni zahtjev sindikata kako razminiranje ne može i ne smije biti predmet tržišne utakmice.

Razminiranje se financira iz proračuna i fondova Europske unije, također preko proračuna i smatramo da RH ima pravo utvrditi cijenu rada, rekao je Iveković. Poslodavci ruše cijenu razminiranja i kažu da nema novca za plaće, a sindikat pita misli li netko da je 15.000 kuna brutto previše za taj posao i ljude koji svakodnevno ulaze u minska polja riskirajući život. Posljednjih godina su povećana stradavanja pirotehničara jer ulaze u sve opasnija područja, a ne zato što se manje pazi, rekao je Iveković. Stoga smatramo da argument kako nema novaca za povećanja plaća jednostavno ne stoji, jer je dostatan novac osiguran prema usvojenom nacionalnom planu razminiranja", ustvrdio je Iveković.

Tvrtka Mungos je izuzeta iz postupka javne nabave i RH preko MUP-a i HCR-a utvrđuje cijenu projekata i razminiranja. Ne možemo čekati izbore i formiranje nove vlade tko zna dokle i odlučili smo krenuti u ugovaranje cijene rada već sada, poručio je Iveković. U štrajk krećemo samostalno sa svojim članstvom, odnosno sa 30 pirotehničara Mungosa, dodao je Iveković i najavio da su u 14 sati pozvani u Okučane na razgovor s predsjednikom Uprave. Ne dođe li do korekcije cijene rada idemo u štrajk koji počinje u utorak u 8 sati kada pirotehničari kreću u Sisak prema sjedištvu tvrtke Mungos i u 10 sati stavljaju se na raspolaganje za pregovore do konačnog rješenja. Odlučili smo da se štrajk ne održava na mjestu razminiranja kako se ne bismo dodatno traumatizirali pirotehničare, jer će neki i raditi.

Odgovarajući na novinarski upit Iveković je rekao kako novaca ima, jer su poslodavci konkurirajući jedni drugima srušili cijene pa se potrošilo manje. Pretpostavljamo da su jedni željeli uništiti druge dampinškim cijenama kako bi poslije mogli podizati cijene. Nekada je cijena razminiranja kvadrata zemljišta bila 25 kuna, danas je pala čak na tri kune, a natječaji se raspisuju po cijeni od 6, 7 ili 8 kuna po četvornom metru razminirane površine, kazao je Iveković. U Hrvatskoj je registrirano 47 privatnih i jedna državna tvrka za razminiranje - Mungos razminiranje u kojoj d.d. radi između 60 i 70 pirotehničara.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.