01.07.2016 08:08
ZAGREB, 30. lipnja 2016. (Hina) - Trgovački sud u Bjelovaru donio je rješenje kojim se zaključuje stečaj nad Hrvatskim institutom za financiranje i računovodstvo, udrugom financijskih stručnjaka i računovođa koju je vodio ugledni ekonomist Tihomir Domazet, te će po pravomoćnosti tog rješenja ta udruga ekonomskih stručnjaka sa 4.014 kuna utvrđenog duga biti brisana iz sudskog registra.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa u svibnju kojim su se pozivali zastupnici te udruge registrirane, između ostaloga, i za ekonomsku politiku i razvoj da u roku petnaest dana predaju popis imovine i obveza Hrvatskog instituta za financiranje i računovodstvo. Istim oglasom pozivali su se i njihovi vjerovnici da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka, a budući da se nitko od zastupnika Instituta i njihovih vjerovnika nije odazvao u zakonski predviđenim rokovima, sud je zaključio da je taj dužnik nesposoban za plaćanje i donio je odluku o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečaja.

Hrvatski institut za financiranje i računovodstvo (HI- FR) kao udruga je osnovana u siječnju 2006., a mjesec dana kasnije upisana je i u registar udruga. Kao njezin predsjednik u prvom četverogodišnjem mandatu navodi se Tihomir Domazet, a kao ciljevi navodi se 'okupljanje računovođa, financijskih znanstvenika i stručnjaka i poreznih savjetnika; promicanje i ubrzanje primjene europskih i svjetskih dostignuća iz svih područja koja pokriva djelatnost Instituta i analiza, istraživanje i druge djelatnosti vezane uz ekonomsku politiku i razvoj i javne financije'.

Jedan od posljednjih istupa Instituta na čelu s Tihomirom Domazetom bio je siječnju 2015. kada je predsjedništvo te udruge ekonomista i računovođa dalo potporu svojim kolegama, profesorima Ekonomskog fakulteta Dragi Jakovčeviću i Ivanu Lovrinoviću, ocijenivši da ih je Hrvatska udruga banaka (HUB) 'nedopustivo i nedemokratski napala'. Domazet je u priopćenju Instituta reagirao na HUB-ovo pismo dekanu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta kojim je  bankarska udruga tražila očitovanje o, kako kažu, "netočnim i štetnim" izjavama dvojice profesora da banke manipuliraju tečajem i ostvaruju ekstraprofite na račun svojih klijenata, te da nisu imale obaveze u stranoj valuti.

Domazet je od banaka tražio da se ograde od ovog "ataka HUB-a". Uz potporu prozvanim kolegama, Domazet je upozoravao kako niti jedna banka u Hrvatskoj nije pružila transparentno i cjelovito financijsko izvješće 'da bi se otklonile bilo koje sumnje i nejasnoće'. Stečaj Hrvatskog instituta za financiranje i računovodstvo uslijedio je nakon što ta udruga nije predala popis svoje imovine i obaveza, a na to sudsko rješenje moguća je žalba Visokom trgovačkom sudu.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.