01.07.2016 08:00
SISAK, 30. lipnja 2016. (Hina) -  Sisačko-moslavačka županija je pomažući očuvanju tradicijskih i umjetničkih obrta, dodijelila bespovratne potpore za 36 obrta, koji su zadovoljili natječajne kriterije, u ukupnom iznocu od 350.000 kuna. 
Taj novac obrtnici će koristiti za nabavku opreme i alata, uređenje obrtničkih radionica ili sufinanciranje troškova poslovanja. Potpore od po desetak tisuća kuna dobili su dimnjačari, krojači, staklari, tokari, proizvođači suvenira, licitari, urari, lončarilimari, frizeri i slični obrti. 

Obrtništvo u cijeloj Hrvatskoj prolazi kroz krizu, a u Sisačko-moslavačkoj županiji opstala su tek 1962 obrta, što je najmanji broj do sada, istaknuo je u četvrtak prilikom potpisa ugovora u prostoru Županijske obrtničke komore u Sisku župan Ivo Žinić. 

Zbog toga Sisačko-moslavačka županija kroz osam različitih mjera i poticaja iz proračunskih sredstava izdvaja 5,4 milijuna kuna. Kroz te je mjere lani u županiji očuvano oko 600 radnih mjesta, a otvoreno je i 300 novih.  

Župan Žinić također je pozvao obrtnike da koriste povoljne poduzetničke kredite, čije kamate, kroz subvencije županije, gradova i općina, iznose tek jedan posto.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.