30.06.2016 08:00
ZAGREB, 29. lipnja 2016. (Hina) - Financijska agencija (Fina) objavila je zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka nad Udrugom 'Volim Hrvatsku' kojoj je predsjednik Roko Šikić, deklarirani protivnik ulaska Hrvatske u EU, objavljeno je u pregledu stečajnih objava na e-oglasnoj ploči Ministarstva pravosuđa.
Prema zahtjevu Fine iz veljače ove godine, zahtjev za skraćenim stečajem udruge 'Volim Hrvatsku' podnesen je zbog neizvršenih osnova za plaćanje u razdoblju od 217 dana do 1. rujna 2015. u iznosu od 326,06 kuna u koji je, kako se navodi, 'uračunata i kamata i naknada Financijske agencije za provedbu ovrhe na novčanim sredstvima'. Prema podacima dostupnima Fini, 'Volim Hrvatsku' nema zaposlenih, ali ima otvoren račun i oročen novac u jednoj banci. Osim toga, kako se navodi, Fina ne raspolaže drugim podacima o dužniku 'Volim Hrvatsku'.

'Volim Hrvatsku' je kao udruga osnovana u travnju 2010., a u rujnu te godine upisana je i u registar udruga. Kao osoba ovlaštena da zastupa 'Volim Hrvatsku' navodi se Roko Šikić kojem je predsjednički mandat počeo u travnju 2010. i istekao četiri godine poslije. Kao djelatnost udruge navodi se 'organiziranje izleta u trajanju od dva dana s jednim noćenjem, tijekom kojih će članovi Udruge biti upoznati s vrijednostima i ljepotama svoje domovine'.

Osim toga, kao ciljevi 'Volim Hrvatsku' navode se i upoznavanje javnosti s hrvatskom kulturom, povijesti i prirodnim ljepotama 'predavanjima, filmskim i dia projekcijama, seminarima  i radionicama' a istaknuto je i 'izdavanje literature, brošura, knjiga i edicija za promicanje vrednota domovine Hrvatske, sukladno posebnim propisima'

Predsjednik 'Volim Hrvatsku' Roko Šikić bio je poznat i po skidanju zastave EU  2011. u Zagrebu, kako se navodilo, s objašnjenjem da te zastave 'Vlada Republike Hrvatske i dalje neovlašteno drži istaknute na službenim mjestima'. Nakon uklanjanja zastave EU, 'Volim Hrvatsku' podnijela je i kaznenu prijavu protiv 'nepoznatog počinitelja nalogodavca u Vladi Republike Hrvatske za isticanje zastave, tvorevine Lisabonskog sporazuma' koja, prema istupima iz te udruge, ' vrijeđa kodeks, ugled i dostojanstvo građana Republike Hrvatske'. Zahtjev za pokretanjem skraćenog stečaja, odnosno predmet 'Volim Hrvatsku' dostavljen je Trgovačkom sudu u Osijeku.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.