21.06.2016 07:45
OSIJEK, 21. lipnja 2016. (Hina), Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak u Osijeku kako će predsjedniku srbijanske Vlade Aleksandru Vučiću predložiti da se u jesen ove godine u Osijeku organizira gospodarski forum koji bi povezao hrvatske i srpske gospodarstvenike kroz malograničnu i prekograničnu suradnje te ulaganja, ali i zajedničko korištenje sredstava iz Europske unije (EU). 
Nakon sastanka s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem i osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagćem, na kojemu su joj predstavljeni gospodarski potencijali Osijeka i ovoga područja, predsjednica Grabar-Kitarović rekla je kako smatra da bi takva inicijativa bila na dobrobit lokalnih zajednica s obje strane granice, pojačala međudržavnu suradnju te robnu razmjenu Hrvatske i Srbije, kao i razvoj gospodarstva na cijelome jugoistoku Europe zbog održivoga gospodarskog razvoja. Predsjednica je istaknula kako su enegtika, prometna infrastruktura, zračna luka, položaj na Dravi, blizina Dunava i Save te prometnoga 5C koridora komparativne prednosti Osijeka i elementi na kojima se može graditi budući razvoj ovih krajeva. 

Grabar-Kitarović najavila je da će se posebice zauzimati da se, nakon nekoliko godina korištenja EU fondova, napravi revizija, ispitaju slabosti i analizira zašto ta sredstva ne možemo optimalno koristiti, pa u tome smislu razmotriti sadašnji sustav statističkih regija koji, ocijenila je, nikako ne ide na korist ovome dijelu Hrvatske. Izrazila je zabrinutost zbog demografskih trendova na istoku Slavonije odakle mladi svakodnevno odlaze, ocijenivši kako je potrebno stvoriti takve preduvjete koji će omogućiti da mladi ostanu u ovome dijelu Hrvatske, ali i da se vraćaju. 

Gradonačelnik Vrkić izvijestio je kako se razgovaralo o gopodarskim kapacitetima, a lokalne vlasti predstavile su svoje mogućnosti, posebice industrijska zona "Nemetin", u koju je do sada uloženo više od 30 milijuna kuna. Dodao je kako su zamolili predsjednicu da ovo područje uvrsti u svoje diplomatske i gospodarske aktivnosti, jer Slavonija, istaknuo je,  još nije dosegnula razvoj ostalih dijelova Hrvatske. 

Župan Šišljagić pozvao je predsjednicu da posjeti njihovu županiju na nekoliko dana, kako bi dobila cjelovitu sliku o problemima ovoga područja, a predsjednica je odgovorila kako će se u jesen njezin ured, na dva-tri dana, izmjestiti u Osječko-baranjsku županiju, jer je to najbolji način za upoznavanje s problemima, ali i prilikama za razvoj istočne Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.