08.06.2016 07:48
ZAGREB, 7. lipnja 2016. (Hina), Sabor u srijedu zasjedanje nastavlja raspravom o Izvještaju o radu AZ obveznih mirovinskih fondova za 2015. godinu.
AZ obvezni mirovinski fond kategorije A, koji ima najviši stupanj rizičnosti i namijenjen je članovima najmlađe dobi kojima je do umirovljenja više od 10 godina, zadnjeg dana izvještajnog razdoblja brojio je 2108 članova. Neto imovina Fonda iznosila 195,1 milijun kuna i tijekom godine povećana je za 31 milijun kuna. Tijekom prošle godine ostvaren je prinos od 9,67 posto, čime je za članove Fonda ostvarena zarada od 16,4 milijuna kuna dok je prosječan godišnji prinos od početka rada Fonda pa do kraja prošle godine iznosio 10,19 posto.AZ obvezni mirovinski fond kategorije B nastao je preuzimanjem članova AZ obveznog mirovinskog fonda koji nisu postali članovima mirovinskih fondova kategorije A i C, a zadnjeg je dana prošle godine brojio je 607.323 člana.

Neto imovina Fonda iznosila je 28,4 milijardi kuna i u izvještajnom razdoblju povećana je za 2,6 milijardi kuna. Ostvaren je prinos od 5,61 posto, čime je za članove Fonda ostvario zaradu od 1,5 milijardi kuna dok je prosječan godišnji prinos od početka rada Fonda pa do kraja 2015. godine iznosio je 6,02 posto.AZ obvezni mirovinski fond kategorije C u kojem može biti svatko član po svom izboru dok one kojima je do ispunjenja starosnih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu ostalo manje od pet godina REGOS će automatski rasporediti u njega.

Do završetka izvještajnog razdoblja brojio je 6635 članova ili 34,95 posto od ukupnog broja članova obveznih mirovinskih fondova te kategorije, a neto imovina Fonda iznosila je 880,4 milijuna kuna. U 2015. godini neto imovina Fonda povećana je za 257 milijuna kuna.U izvještajnom je razdoblju ostvaren prinos od 5,36 posto, čime je za članove Fonda ostvarena zarada od 39,3 milijuna kuna dok je prosječan godišnji prinos od početka rada Fonda pa do kraja 2015. godine iznosio je 5,26 posto.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.