07.06.2016 07:45
ZAGREB, 3. lipnja 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje o zaključenju stečaja nad Sortitus savjetovanjem d.o.o, konzultantskom tvtkom proslavljenog slovenskog skijaša Bojana Križaja, pa će nakon pravomoćnosti tog rješenja Križajeva tvrtka sa sjedištem u Zagrebu i s 10.938 kuna utvrđenog duga biti  brisana iz sudskog registra.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa u veljači kojim su se vjerovnici tvrtke slovenskog skijaša pozivali da predlože otvaranje stečajnog postupka, a zastupnici Sortitus savjetovanja da predaju popis imovina i obaveza tvrtke. Budući da se nitko od vjerovnika nije javio u zakonski predviđenom roku, a ustanovljeno je da Križajeva tvrtka nema imovine dostatne za troškove stečajnog postupka, sud je odlučio da je Sortitus savjetovanje nesposobno za plaćanje te je donio odluku o gašenju i brisanju iz registra.

Sortitus savjetovanje osnovano je 2011. kao podružnica njemačko-slovenske tvrtke s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a Bojan Križaj naveden je kao jedan od dvojice direktora te tvrtke registrirane za "savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem". Bivši skijaš, a kasnije menadžer Bojan Križaj u srpnju 2012. u Slavonskom Brodu predstavio je projekt BioSava – toplanu za proizvodnju tople vode za daljinsko grijanje s proizvodnjom električne energije na drvenu biomasu. Križaj je tada najavljivao projekt vrijedan oko 300 milijuna kuna koji bi dijelom bio sufinanciran uz pomoć fonda EU-a i koji bi osigurao posao za sedamdeset Brođana. Križajev projekt toplane u Slavonskom Brodu nije ušao ni u početnu fazu realizacije.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.