02.06.2016 07:45
ZAGREB, 1. lipnja 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je zaključak kojim se pozivaju vjerovnici ICI - Investor Consulting Internationala, konzultantske tvrtke Damira Novotnyja - dobitnika nagrade za najboljeg ekonomskog analitičara u 2015. - da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s utvrđenih 360.683 kuna duga. 
Zaključkom Trgovačkog suda poziva se i Damir Novotny da u roku od petnaest dana preda popis imovine i obaveza svoje tvrtke, koja ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od čak 1.797 dana. Naglašava se i kako za davanje neistinitog ili nepotpunog popisa imovine i obaveza Novotny kao dužnik može odgovarati za davanje lažnog iskaza, te da vjerovnicima osobno odgovara za naknadu eventualne štete.  Ukoliko se vjerovnici ili Novotny ne odazovu sudskom pozivu u zakonskim rokovima, sud će smatrati da je Novotnyjeva tvrtka nesposobna za plaćanje te će po službenoj dužnosti donijeti odluku o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka. 

Rješenje o pokretanju skraćenog stečajnog postupka nad Novotnyjevom tvrtkom ICI objavljeno je u veljači, nedugo nakon što je dobio nagradu "Gorazd Nikić" za ekonomskog analitičara 2015. u konkurenciji 49 ekonomskih stručnjaka u Hrvatskoj.  Novotny je tada, primajući nagradu, ocijenio "da ekonomisti u Hrvatskoj nemaju puno razloga za smijeh" te je isticao kako je vladin sektor godinama štitio svoj položaj, a prema njegovim riječima, privatna su se poduzeća restrukturirala.  

"Smanjivala su svoje troškove, a kućanstva razduživala. Sada vidimo pozitivan trend u kućanstvima jer su se umorili od krize. Međutim, neće još dugo krenuti nove investicije, poput kupovine automobila ili stanova", rekao je Novotny. Damir Novotny se u sudskom registru navodi i kao direktor, zastupnik, član uprave ili nadzornog odbora čak dvanaest trgovačkih društva, među kojima je i Gemini Consulting, agencija za poslovno savjetovanje kojoj je Novotny bio direktor i nad kojom je nakon utvrđivanja duga od  545.390 kuna u ožujku bio zaključen skraćeni stečajni postupak.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.