25.05.2016 07:45
PARIZ, 24. svibnja 2016. (Hina/AFP), Policija je upala u utorak u prostorije Googlea u Parizu kako bi izvršila pretres u okviru istrage zbog porezne utaje, doznaje se od policijskog izvora koji potvrđuje informaciju lista Le Parisien.Policajci istražuju u okviru preliminarnih istražnih radnji koje je pokrenulo financijsko državno odvjetništvo.
 U akciji sudjeluje stotinjak istražitelja, piše list.Tiskovna služba Googlea za Francusku nije bila dostupna za komentar na upit AFP-a. Izvor blizak tom pitanju izjavio je u veljači da francuski poreznici potražuju od high-tech diva 1,6 milijarda neplaćenog poreza, što ministarstvo financija nije potvrdilo.

Google i druge multinacionalne američke kompanije poput Amazona i Facebooka redovito su na meti kritike da žele izbjeći plaćanje poreza, kako u Sjedinjenim Državama, tako i u Europi, tako što otvaraju sjedište u zemljama s nižim porezom, što nazivaju "poreznom optimizacijom".

Europsko sjedište Googlea je u Irskoj, jednoj od zemalja s najnižim porezom na dobit tvrtka (12,5 posto) u EU-u.Francuska podružnica Googlea je u ožujku 2014.  primila od francuske porezne službe "obavijest" o novom izračunu poreza, kojega se iznos ne navodi.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.