24.05.2016 07:45
ZAGREB, 23. svibnja 2016. (Hina), Trgovački sud u Bjelovaru objavio je oglas u kojem se pozivaju zastupnici Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP), političke stranke koju je 1997. osnovao Stipe Šuvar, da u roku petnaest dana u skraćenom stečajnom postupku predaju popis imovine obveza te političke stranke sa 11.410 kuna utvrđenog duga do 1.rujna 2015.
U oglasu se pozivaju i vjerovnici SRP-a da u roku 45 dana od objave oglasa predlože otvaranje stečajnog postupka, a ne odazovu li se oni i zastupnici stranke u zakonskim rokovima, sud će utvrditi da je SRP nesposoban za plaćanje, te će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

SRP je osnovan u listopadu 1997., a u registar političkih stranaka upisan je s rednim brojem 112 u siječnju 1998. Osnivač i predsjednik te stranke do 2004. bio je Stipe Šuvar - sociolog i sveučilišni profesor, bivši republički sekretar za prosvjetu i kulturu, autor 'Bijele knjige' i član Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske i Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije.

SRP je izvaparlamentarna stranka od svoga osnivanja, a u programu ističe da "okuplja ljude socijalističke orijentacije, koji se u Hrvatskoj bore za socijalizam, kakav će se u 21. stoljeću rađati iz svjetskih i evropskih društvenih mijena i kretanja, pa utoliko neće zaobići ni Hrvatsku kao malu evropsku zemlju".

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.