18.05.2016 07:45
ZAGREB, 17. svibnja 2016. (Hina), Račun Imunološkog zavoda trebao bi biti odblokiran tijekom današnjeg dana, čime bi bio spriječen odlazak u stečaj tog dioničkog društva kojemu je od siječnja blokirana imovina zbog 13 milijuna kuna duga, doznaje se u utorak iz Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske.
"Očekujemo iz sata u sat skidanje blokade, razgovori s vjerovnicima su završeni i postignuta je načelna suglasnost", rekao je Hini v.d. predsjednik sindikata Željko Klaus. Zbog višemjesečne blokade računa dioničkog društva, u kojem su ostali sva imovina i sredstva za rad Imunološkog zavoda, prijetilo je pokretanje stečaja 19. svibnja.U sindikatu su "prilično uvjereni" da do stečaja neće doći nakon obavljenih razgovora s vjerovnicima, među kojima su Vaba, HPB, HEP, Grad Zagreb s Holdingom, Grad Sv. Nedjelja, Porsche leasing i Biomax.

Ministar zdravlja Dario Nakić rekao je u utorak, odgovarajući na novinarska pitanja, kako u Ministarstvu rade sve da do stečaja Imunološkog ne dođe. "Želim vjerovati da se to neće dogoditi i da ćemo uspjeti završati ovo preoblikovanje iz Imunološkog zavoda d.d. u javnu ustanovu", rekao je Nakić na obilježavanju Svjetskog dana hipertenzije. Za stagnaciju u pretvaranju Imunološkog zavoda iz dioničkog društva u javnu ustanovu Nakić smatra odgovornom bivšu Vladu koja za pretvorbu nije osigurala financijska sredstva, tako da je Imunološki podijeljen na trgovačko i dioničko društvo."Mi se nalazimo na kraju tog procesa i suočavamo s nizom prepreka. 

Nekoliko ministarstava zajednički radi na tome da se taj proces dovrši, izbjegne stečaj i krenemo s proizvodnjom", rekao je Nakić koji očekuje da bi proizvodnja u Imunološkom, nakon tri godine stanke, mogla ponovno krenuti najesen.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.