16.05.2016 07:45
SPLIT, 13. svibnja 2016. (Hina), Financijska agencija (Fina) poslala je Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad tvrtkom Konstruktor-Inženjeringom jer u roku od 120 dana nije plaćeno oko 60,1 milijun kuna duga te je izvijestila kako je bankama dala nalog da blokiraju sve račune te tvrtke i zabrane joj raspolaganje oročenim financijskim sredstvima.
Građevinska tvrtka  Konstruktor-Inženjering "ima evidentirane neizvršene osnove u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 60.949.412 kuna u koji je uračunata kamata i naknada Financijske agencije za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima, navodi se u prijedlogu za pokretanje stečajnog postupka koji je Fina dostavila splitskome Trgovačkom sudu. Fina u dopisnu poslanom u  petak Hini podsjeća kako je Konstruktor-Inženjering sklopio predstečajnu nagodbu 11. prosinca 2015.  

Budući da je Fina nakon sklapanja predstečajne nagodbe na teret dužnika Konstruktor-Inženjeringa d.d. zaprimila osnove za plaćanje koje su donesene nakon sklapanja predstečajne nagodbe, upisala ih je u očevidnik redoslijeda osnova za plaćanja i izvršava ih u skladu sa Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, priopćili su iz Fine.  Kako Konstruktor-Inženjering 5. siječnja 2016. nije imao raspoloživog novca za izvršavanje osnova za plaćanje u cijelosti, Fina je u skladu sa Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima dala nalog bankama da blokiraju sve ovršenikove račune i zabranila raspolaganje oročenim novčanim sredstvima, navodi se u obrazloženju Fine. Fina podsjeća da je dužna podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka ako pravna osoba ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana   u roku od osam dana nakon isteka tog razdoblja pa je 3. svibnja Trgovačkom sudu u Splitu podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.