13.05.2016 07:45
ZAGREB, 12. svibnja 2016. (Hina), Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) uputio je u povodu Vladine odluke o skidanju ACI-ja d.d. s popisa trgovačkih društava od bitnog značaja za Hrvatsku otvoreno pismo Vladi u kojem ističe da se većinski udjel u ACI-u, koji zapošljava više od 400 radnika, ne smije prodati dok se ne realiziraju razvojni projekti i tvrtki značajno ne podigne vrijednost.
Sindikalci izražavaju uvjerenje da će dio odgovornih zastupnika u Hrvatskom saboru zatražiti pokretanje rasprave o Vladinoj odluci, te da će Vlada shvatiti i prihvatiti stajalište STUH-a. Podsjećaju da je ministar turizma Anton Kliman krajem travnja izjavio kako ACI ima puno potencijala za razvoj nautičkog turizma pa još uvijek nije vrijeme za privatizaciju, odnosno da je to strateška tvrtka o kojoj će se strateški razmišljati. 

I nakon te izjave Vlada putem telefonske sjednice donosi odluku da ACI nije od strateške važnosti i time otvara prostor za proces privatizacije oko kojeg se nekoliko puta dizala bura u hrvatskoj javnosti, što je STUH-u neshvatljivo i krajnje neprihvatljivo, stoji u pismu.

STUH je svjestan da u ACI-ju, iako je likvidan i solventan i pozitivno poslouje, treba provesti restrukturiranje, razvoj i povećanje vrijednosti tvrtke. ACI se mora prilagoditi zahtjevima potražnje, osposobiti se za smještaj većih jahti i megajahti, realizirati kvalitetan i adekvatan sadržaj ponude u marinama, a sve to zahtjeva investiranje. Pored zainteresiranosti turske Dogus grupe i Adris grupe, postojala je i prihvatljiva ideja o dokapitalizaciji ACI-ja od Mirovinskih fondova i EBRD-a, ali sve je ostalo na pričama, navodi se u pismu.

Vlada je na telefonskoj sjednici u srijedu s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku između osam tvrtki skinula i ACI. Prema obrazloženju, radi se o jednoj od reformskih mjera čiji je cilj priprema za privatizaciju i prodaju nestrateških trgovačkih društava s krajnjim ciljem smanjenja proračunskog deficita i javnog duga, te povećanja kreditnog rejtinga države.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.