12.05.2016 07:45
ZAGREB, 11. svibnja 2016. (Hina), Država mora znati koju imovinu ima i koliko vrijedi, kako bi je mogla efikasno koristiti, poruka je iz saborske rasprave o provedbi plana upravljanja državnom imovinom za 2015. - HDZ-ovci Goran Marić i Josip Đakić upozoravaju da nedostaje izvješće o koncesijama i nalaz revizije u kojemu, kaže Đakić, jasno piše da je Croatia osiguranje privatizirana nelegalno.

"U nalazu Državne revizije jasno piše da je Croatia osiguranje privatizirana nelegalno", rekao je Đakić u Saboru, tražeći odgovor što je poduzeto po tom nalazu. Iz nalaza Državne revizije, kaže, jasno se vidi da je nepovoljan po svim segmentima, da su poslovne knjige vođene nikako ili jako loše, da evidencija nekretnina ne odgovara stvarnosti, da "imovina kao da je isparila za 16,6 milijardi kuna". Izdvajati taj primjer iz mandata prošle vlasti, a ne spomenuti druge slučajeve kad je vaša stranka, HDZ, bila na vlasti je licemjerno, uzvraća Đakiću zastupnica Hridi Irena Petrijevčanin Vukasnović.

Tireli: Što je s infastrukturom danom DT-u 

I laburisticu Nansi Tireli smeta što se spominje samo CO, bez da itko spominje što je s infarstrukturom danom Deutsche Telekomu. Dobili smo, kaže, veće cijene telefonskih usluga, iako su građani investirali u infarstrukturu koju smo DT-u dali besplatno. Mnogo toga što je bilo društveno, a državno, preko noći je postalo privatno, uzvraća i SDP-ova Ingrid Antičević Marinović te spominje kako su neki zastupnici za "bagatelu" otkupili državne stanove namijenjene smještaju dužnosnika. Marić pak primjećuje da nema izvješća o koncesijama. "Možda zato da ne bi bilo izvješća o koncesiji za Kupare danoj na 99 godina tvrtki koja je registrirana nakon objave natječaja i koja nema niti jednog zaposlenog, niti kune prihoda i kojoj je osnivač i vlasnik tvrtka u Austriji, koja također nema niti jednog zaposlenog i ni kune prihoda", navodi Marić. 

Primjećuje da su državnom imovinom upravljali oni "koji su nosili štafete, gradili bivšu državu, njeni čuvari do posljednjeg dana". "Pa naravno da su je doživljavali kao svačije i ničije i krajnje je vrijeme da takvi više nikada ne upravljalju onim što nosi naziv državno", poručuje HDZ-ov zastupnik. Propitujemo nositelja štafete, ne i brigadire koji su na radnim akcijama stvarali tu državnu imovinu, a onda je prodavali u bescjenje ili za svoje osobne interese, odgovara mu Tireli, ne konkretizirajući na koga misli.

Pupovac: Zna li država što se događa sa stanovima na područjma od posebne državne skrbi?  

I Milorada Pupovca (SDSS) zanima što se događa s naplatom koncesija, najma, koliki su prihodi države od imovine dane na korištenje lokalnim jedinicama, drugim subjektima.  Zabrinjavaju ga informacije o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, konkretno da pašnjake u Lici i sjevernoj Dalmaciji ne mogu dobiti lokalni proizvođači, ali može netko iz Slavonije iako nema ni grla stoke. Pupovac pita zna li država što se događa sa stanovima koje je na područjima posebne državne skrbi poklonila onima koji su ih koristili. "Ako je točno da su korisnici samo na području Knina prodali 200 stanova nakon što ih je država donirala i ako je točno da je posljednjih godina iz Knina odselilo četiri tisuće ljudi, postavlja se pitanje što radimo", rekao je zastupnik.

Culej: Darovanje zgrade u Preradovićevoj je politička trgovina

Stevo Culej (HDZ) aktualizira odluku bivše Vlade iz 2015., "u vrijeme predizbornih kalkulacija i stranačkog preslagivanja", o darovanju zgrade u Preradovićevoj u Zagrebu Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta. Njena je vrijednost procjenjena na 25, 7 milijuna kuna, ugovor o darovanju školski je primjer političke trgovine u režiji Zorana Milanovića i Milorada Pupovca, zaključio je Culej. Pupovac odgovara da je ugovor Vlade i SKD Prosvjeta napravljen po istom modelu kao i s HKD Napredak i Židovskom općinom. "Ako vam je previše ono što je bilo Prosvjetino da se Prosvjeti vrati, vratit ćete i zgradu srpske banke u kojoj se nalazi Hrvatska poštanska banka koja je skinuta u prvih tjedan dana NDH koja vam je na srcu", uzvratio je Pupovac Culeju. P

redstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Tomislav Boban ističe da se državnom imovinom upravlja na transparentn i proaktivan način, da to rade tri institucije - DUUDI, Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) te Državne nekretnine kao trgovačko društvo. Ukupna vrijednost portfelja kojim upravlja DUUDI je 47 milijardi kuna, a tržišna vrijednost dionica 12 trgovačkih društava koje kotiraju na burzi i kojima upravlja DUDI iznosi 17,3 milijardi . DUUDI upravlja s 5.714 stanova, 6.288 poslovnih prostora, tijekom 2014. i 2015. godine preuzeo je i 332 bivše vojne nekretnine, naveo je Boban.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.