05.05.2016 07:45
ZAGREB, 4. svibnja 2016. (Hina), Paganski krug Hrvatske, koji se u teoriji i praksi bavi promicanjem paganizma, prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Trgovačkog suda proglašen je nesposobnim za plaćanje te će nakon pravomoćnosti rješenja biti izbrisan iz registra udruga.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa u siječnju kojim su bili pozvani zastupnici 'paganskog kruga' da predaju popis imovine i obveza svoje udruge, ali i njihovi vjerovnici koje se pozvalo da zbog duga od 3317 kuna predlože otvaranje stečajnog postupka. Budući da se nitko od njih nije javio u zakonski predviđenim rokovima, sud je po službenoj dužnosti zagovornike paganizma proglasio nesposobnima za plaćanje te je donio rješenje o otvaranju i istovremenom zaključenju stečajnog postupka njihove udruge.Kako se navodi u registru udruga, Paganski krug Hrvatske osnovan je u listopadu 2006., a registriran u studenom te godine.

Kao 'starješine' paganista redom su navedeni Dorino Manzin, poznati aktivist i borac za prava LGBT osoba, ali i Petra Milašin i Matija Pervan kojima je mandat 'starješina' počeo u ožujku 2013., a trebao završiti u ožujku 2019. U opisu djelatnosti Paganskog kruga Hrvatske, navodi se promicanje i istraživanje paganske duhovnosti u teoriji i praksi, paganske filozofije i načina života, ali i okupljanje vjernika i sljedbenika paganske duhovnosti. Osim toga, kao nijihov cilj navedeno je i educiranje javnosti o paganizmu, promicanje i istraživanje alternativnih tehnika i metoda pomoći, samopomoći i samorazvoja, 'poput astrologije, numerologije, aromaterapije, energoterapije, alternativne madicine, meditacije, joge, zdravog načina življenja, zdrave prehrane i organskog uzgoja hrane'.

U svojim ciljevima 'paganski krug' istaknuo je i zalaganje za opće ljudske vrijednost - ljubav, slobodu, mir, nenasilje, pravdu, istinu, humanizam, suosjećanje i individualnost. Protiv rješenja o stečaju udruge za promicanje paganizma dopuštena je žalba Visokom trgovačkom sudu.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.