21.04.2016 07:45
ZAGREB, 20. travnja 2016. (Hina), Zagrebačka burza razvrstala je Slobodnu Dalmaciju d.d. u segment promatranja zbog obavijesti o namjeri podnošenja zahtjeva za prijenos dionica manjinskih dioničara na glavnog dioničara Marijana Hanžekovića, većinskog vlasnika Europapress Holdinga (EPH), istaknuto je u obavijesti na stranicama Zagrebačke burze.
Obavijest Zagrebačke burze uslijedila je nakon Hanžekovićeva zahtjeva Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD) za prijenos dionica manjinskih dioničara Slobodne Dalmacije (SD), a predmet zahtjeva je njihovih 208.991 dionica ili oko četiri posto udjela u toj medijskoj kompaniji. Kako se ističe u zahtjevu, Marijan Hanžeković kao ponuditelj drži 28.005 dionica ili 0,54 temeljnog kapitala, ali zajedno s EPH drži 5.012.125 redovnih dionica Slobodne Dalmacije, odnosno 96 posto temeljnog kapitala. Navodi se i da je pravična naknada za dionice Slobodne Dalmacije koje će biti prenesene ponuditelju 16,5 kuna te da je objavio ponudu za preuzimanje u skladu sa zakonom.

U zahtjevu stoji i da je Hanžeković za dionice Slobodne Dalmacije osigurao naknadu koja je uplaćena na poseban račun Središnjeg klirinškog depozitarnog društva te da će SKDD, nakon što utvrdi urednost zahtjeva te ispunjenje zakonskih pretpostavki, obavijestiti upravu Slobodne Dalmacije, Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i ostale sudionike 'o provođenju prijenosa dionica s računa manjinskih dioničara na račun ponuditelja te isplati otpremnine manjinskim dioničarima'. Protiv 'istiskivanja' manjinskih dioničara SSKD je zaprimio i obavijest malog dioničara Slobodne Dalmacije Hrvoja Šimića kojom upozorava da je na Upravnom sudu u Zagrebu tužba protiv rješenja Hanfe kojim se Marijanu Hanžekoviću odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje te splitske medijske kompanije.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.