14.04.2016 07:45
ZAGREB, 13. travnja 2016. (Hina), Ministar gospodarstva Tomislav Panenić najavio je u srijedu u Saboru imenovanje novog Nadzornog odbora (NO) tvrtke Đuro Đaković koji će procijeniti izvršava li sadašnja Uprava dobivene smjernice, ako ne, izabrat će se i novi članovi Uprave.

"Moja odluka bit će da se ide na imenovanje novog Nadzornog odbora koji će dati jasne smjernice Upravi i moći u kratkom vremenu donijeti odluke izvršava li sadašnja Uprava te smjernice, a ako ne, isto tako pristupit će se izboru novih članova Uprave", odgovorio je Panenić HDZ-ovu Peri Ćosiću u saborskom aktualnom prijepodnevu. Panenić je istaknuo da je u toj tvrtki s dugogodišnjim problemima pokrenut proces restrukturiranja i da je pod njegovim posebnom pažnjom. U ovoj godini, po najavama Uprave, planira se povećanje prihoda i ostvarenje prve dobiti nakon sedam godina.

"Za sada, restrukturiranje ide po planu, no da bi se pojačali njegovi učinci imenovati će se novi Nadzorni odbor", kazao je ministar. Ćosić, je, pak naveo da je sadašnja Uprava u četiri godine generirala gubitak od 225 milijuna kuna, a da je Nadzorni odbor odobravao to poslovanje. Država je većinski vlasnik Đure Đakovića, i kako se misli zaštiti njezin i interes zaposlenika, zanimao se Ćosić, nadajući se smjeni i Uprave i Nadzornog odbora. Ministar prometa Oleg Butković najavio je da u ljeto kreću radovi na prugi Dugo Selo – Križevci, projektu koji će imati višestruku korist za gospodarstvo. "To je najveći infrastrukturni projekt, skuplji od milijarde kuna, glavninom se financira sredstvima EU, njime će putovanje između Dugog Sela i Križevaca skratiti sa 30 na 18 minuta", odgovorio je Butković HDZ-ovu Josipu Boriću, koji je ministra pozvao da ne bude poput bivše Vlade, koja je "svašta obećavala, a ništa nije napravila".

Premijer Tihomir Orešković istaknuo je kako je upoznat sa problemima koje imaju proizvođači mlijeka. "Bio sam u Slavoniji, upoznat sam sa situacijom, odgovorio je premijer na upozorenja Branimira Glavaša (SDSS) da sektoru mljekarstva prijeti kolaps, da obiteljska gospodarstva dnevno propadaju...", izjavio je. Premijer je najavio da će se uskoro otvoriti "novi EU fond za 500 milijuna eura tako da se može pomoći male i srednje poduzetnike da mogu otvarati nove OPG-ove, ali i da se mogu proširiti". Glavaš premijeru uzvraća kako je odgovorom potvrdio da o spomenutom problemu "ne zna apsolutno ništa", odnosno kako bi kao hrvatski premijer morao znati da su stvarni uzroci krize u mljekarstvu niska otkupna cijena mlijeka, izostanak zaštite tržišta, a iznad svega pogodovanje uvozničkim lobijima i trgovačim centrima. "Naš narod šuti i trpi nepravdu, no i vi bi morali biti svjesni da u našim ljudima ključa nezadovoljstvo, pa je samo pitanje dana kada će politici koju predstavljate reći dosta", poručio je Glavaš.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.