12.04.2016 07:35
ZAGREB, 12. travnja 2016. (Hina), Uprava Novog lista, najstarijeg hrvatskog dnevnika pred najavljenom prodajom JOJ Media Housu, predala je kvartalno izvješće o provedbi financijskog restrukturiranja uključivši i bilancu poslovanja u 2015. prema kojoj su lanjski prihodi Novog lista bili 10 milijuna kuna manji nego 2014. pa su prošle godine iznosili 76,2 milijuna dok su 2014. bili 86,3 milijuna kuna.
Prema izvješću objavljenom na stranicama Fine, Novi list prošle je godine značajno smanjio rashode s ukupnih 114,4 na 77,8 milijuna kuna, ali je krajem prošle godine ostvario ukupni gubitak od 1,67 milijuna.U predanom računu dobiti i gubitka Novog lista ističe se i da su troškovi osoblja u 2014. iznosili 36,2 milijuna, a prošle godine 36,8 milijuna kuna s tim da se najviše izdvajalo za neto plaće i nadnice - čak 21,7 milijuna kuna.U izvješću koje potpisuje predsjednik uprave Novog lista Neven Klarin naglašava se da društvo kao dužnik podmiruje sve svoje obaveze prema vjerovnicima čije su tražbine dospjele prema planu nakon predstečajne nagodbe pravomoćno sklopljene u prosincu prošle godine.

Ukupne tražbine vjerovnika utvrđene su u iznosu od 43,5 milijuna kuna, a u izvršenju plana naročito se ističe da su u cijelosti isplaćene tražbine članova uprave i nadzornog odbora Novog lista, među njima i tražbina trenutačnog većinskog vlasnika Alberta Faggiana od 228.000 kuna, ali i bivšeg vlasnika Roberta Ježića od 57.500 kuna. Ugovori o prodaji 'u fazi potpisivanja'Uprava Novog lista krajem prošlog tjedna je obavijestila predstavnike radnika i redakcije o promjeni vlasničke strukture, a Klarin im je kazao da je prodaja većinskog vlasničkog udjela od 80,3 posto dionica tvrtki JOJ Media House "gotova stvar, ali da su ugovori još u fazi potpisivanja". Sindikalni povjerenik u Novom listu Marinko Glavan za Hinu je potvrdio da, prema njegovim spoznajama, ugovor još nije potpisan, ali i da se od novog vlasnika očekuje poštivanje prava radnika, prava iz kolektivnog ugovora i socijalni dijalog.

Kako stoji u prošlotjednoj obavijesti Sindikata Novog lista, radnici su na sastanku s Klarinom bili obaviješteni i da se paket dionica tvrtke prodaje za 38 milijuna kuna, od kojih je polovica namijenjena rješavanju kreditnih obaveza tako da je, nakon potpisivanja ugovora, s nekretnina Novog lista planirano skidanje svih hipoteka.Klarin je predstavnike radnika obavijestio je i da je od budućih vlasnika zatražio dokapitalizaciju od sedam milijuna kuna za likvidnost tvrtke te nabavku offset tiskarskog stroja kojim bi se ponudile tiskarske usluge na tržištu.

Najavili pokretanje još jednog dnevnika

Najavljena su i ulaganja u digitalne platforme, kao i pokretanje još jednog dnevnog lista na zagrebačkom području. Prema najavama, neboder Novog lista bit će iznajmljen, a sve službe koje su u njemu smještene bit će prebačene u aneks i druge prostore. Radnici ističu da je Klarin najavio kako se broj zaposlenika namjerava smanjiti kroz narednih pet godina za sedamdesetak, prirodnim odljevom i poticajima za punu ili prijevremenu mirovinu, ali i gašenjem pojedinih pratećih službi. O planovima za Novi list prošlog su se tjedna oglasili priopćenjem iz tvrtke JOJ Media House ističući kako su se dogovorili o pojedinostima transakcije stjecanja većinskih udjela u Novom listu, Glasu Istre i Zadarskom listu, a predsjednik odbora direktora Richard Flimel poručio je da žele osigurati potrebne uvjete za daljnji razvoj tih medija poštujuću dosadašnju uređivačku politiku.

"Naša je strategija ulagati u kompanije u ovoj branši te nam je iznimno drago da smo se dogovorili o detaljima vezanim uz planirano ulaganje u Novi list i time stvorili kvalitetne temelje da poslovanje proširimo i na Hrvatsku", stoji u priopćenju JOJ Media Housea. Dodaju da je JOJ Media House vodeća medijska kuća u srednjoj i istočnoj Europi s podružnicama u Slovačkoj, Češkoj i Austriji. Također, vodeća je kuća u području "out of home" (outdoor) advertisinga u Češkoj i druga najveća u Austriji. Zapošljava oko 500 djelatnika, a 2014. ostvarila je konsolidirane prihode od 142 milijuna eura, kaže se u priopćenju.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.