01.04.2016 08:00
ZAGREB, 01. travnja 2016. (Hina), Financijska agencija (Fina) podnijela je Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za pokretanjem stečajnog postupka nad tvrtkom Jambo d.o.o zbog neizvršenih osnova za plaćanje od 1,6 milijuna kuna u neprekinutom razdoblju od čak 959 dana.
U prijedlogu Fine stoji da tvrtka Jambo d.o.o. kojoj je direktorica Grozdana Gabrić – supruga Stipe Gabrića Jamba, ima samo jednog zaposlenog te da ima otvorene račune i oročen novac u čak sedam banaka. U rješenju se navodi i da osim navedenih podataka i oročenog novca na računima banaka, Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini Jamba d.o.o.

Ta je tvrtka osnovana 1991. a u sudskom registru navodi se da joj je temeljni kapital 8,95 milijuna kuna. Kao jedini osnivač tvrtke navedena je Nada Vučković, a Grozdana Gabrić istaknuta je kao član uprave i direktorica koji zastupa društvo pojedinačno i samostalno. Najnovije rješenje Fine uslijedilo je nakon što je Trgovački sud u Splitu sredinom veljače donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Jambo prometom, Gabrićevom trgovačko-proizvodnom tvrtkom zbog duga od oko 2,7 milijuna kuna te je za 2. svibnja zakazao ročište za ispitivanje prijavljenih potraživanja vjerovnika. U rješenju se isticalo da je Porezna uprava pak ustanovila da Gabrić ima imovinu – odnosno nekretnine u Gružu.

Prema sudskom rješenju, vrijednost tih nekretnina bi bila dovoljna za namirenje osnovnih troškova stečajnog postupka. Osim Jamba d.o.o, i Jambo prometa, početkom veljače Trgovački sud u Splitu donio je i rješenje kojim se zbog višemilijunskih dugovanja otvara i zatvara stečajni postupak nad tvrtkom Jambo meso, kojoj je direktorica i jedini član uprave Grozdana Gabrić.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.