23.03.2016 07:45
ZAGREB, 22. ožujka 2016. (Hina), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) naložila je upravi Slobodne Dalmacije (SD) da bez odgode izmijeni svoje mišljenje o ponudi većinskog vlasnika Europapress Holdinga (EPH) Marijana Hanžekovića za preuzimanje oko pet posto dionica te izdavačke kuće i novo mišljenje dostavi predstavnicima radnika.
Od uprave Slobodne Dalmacije Hanfa je zatražila da u izmijenjenom mišljenju izostave tvrdnje vezane za zakonitost Hanžekovićeve ponude za preuzimanje, ali i da dodaju obrazloženje o vrsti i visini ponuđene naknade, namjeri ponuditelja u pogledu budućeg poslovanja te strateškim planovima ponuditelja. Osim toga, Hanfa je naložila i da u novom mišljenju o preuzimanju dionica budu navedene moguće posljedice provedbe tih planova na politiku zapošljavanja i radnopravni status zaposlenika Slobodne Dalmacije kao i na moguće promjene vezane uz mjesto u kojima društvo obavlja djelatnost.

Hanfa ističe da je u mišljenju uprave Slobodne Dalmacije, objavljenom 18. ožujka, navedeno kako je Hanžekovićeva ponuda u skladu sa zakonom, iako ta ocjena uopće nije u nadležnosti uprave koja je pritom izostavila navesti bitne posljedice moguće provedbe preuzimanja.Rješenje Hanfe uslijedilo je nakon što je Hanžekoviću odobrila ponudu za preuzimanje Slobodne Dalmacije kojom se dioničarima s manje od pet posto udjela te nakladničke kuće nudi 16,5 kuna po dionici. Hanžeković je za plaćanje preostalih 236.996 dionica Slobodne Dalmacije trebao osigurati nešto više od 3,9 milijuna kuna. Hanžeković i osobe koje s njim posluju zajednički drže 4.984.120 dionica ili više od 95 posto temeljnog kapitala Slobodne Dalmacije. U tom rješenju Hanfe isticalo se i da tržišna cijena dionice Slobodne Dalmacije iznosi 33 kune, ali i da se od Hanžekovićeva preuzimanja dionicama SD-a slabo trgovalo.

Na Hanžekovićevu ponudu mišljenje je krajem prošlog tjedna dalo i Radničko vijeće Slobodne Dalmacije koje smatra da je ponuđena cijena od 16,5 kuna za svaku dionicu preniska. ‘Smatramo da su mali dioničari oštećeni navedenom ponudom, jer je ista neprimjereno niska. Iz tih razloga ne možemo izraziti zadovoljstvo ponuđenom cijenom za preuzimanje dionica’, zaključilo je Radničko vijeće. Tužbu protiv Hanfinog odobrenja Hanžekovićeve ponude Upravnom je sudu podnio i mali dioničar Hrvoje Šimić koji traži poništenje odluke zbog “povrede upravnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja”. U tužbi je zatražio i saslušanje sadašnjeg i bivšeg većinskog vlasnika Europapress Holdinga Marijana Hanžekovića i Ninoslava Pavića zbog navodno spornih okolnosti u procesu preuzimanja Slobodne Dalmacije.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.