08.03.2016 07:45
ZAGREB, 7. ožujka 2016. (Hina), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je zagrebačkom odvjetniku Marijanu Hanžekoviću ponudu za preuzimanje Slobodne Dalmacije (SD), a dioničarima koji drže manje od pet posto udjela te nakladničke kuće ponudit će se 16,5 kuna po dionici. 
Hanžeković je tako za plaćanje preostalih 236.996 dionica trebao osigurati nešto više od 3,9 milijuna kuna.U Hanfinom rješenju stoji da Hanžeković i osobe koje s njime posluju zajednički drže 4.984.120 dionica ili više od 95 posto temeljnog kapitala Slobodne Dalmacije procijenjenog na 365,4 milijuna kuna. Navode i da je tržišna cijena dionice Slobodne Dalmacije 33 kune, ali i da se od Hanžekovićeva preuzimanja dionicama SD-a slabo trgovalo."Slijedom navedenog, podaci o cijeni dionica ciljnog društva ostvarenoj na uređenom tržištu nisu uzeti u obzir pri određivanju cijene dionica", ističe se u rješenju.

Hanfa je još u rujnu prošle godine naložila Hanžekovićevoj tvrtci Hanzi press da u roku trideset dana podnese zahtjev za preuzimanje društva Slobodna Dalmacija. Kako se isticalo u tom obrazloženju, Hanfa je po službenoj dužnosti provela postupak posrednog nadzora nad stjecanjem i otpuštanjem dionica Slobodna Dalmacije od srpnja 2013. kada je otvoren postupak predstečajne nagodbe nad EPH pa sve do lipnja prošle godine. 

Uvidom u dostupne podatke, Hanfa je utvrdila da je u studenom 2014. izvršen upis promjene članova društva EPH, koje je većinski vlasnik (95,46 posto udjela u temeljnom kapitalu) Slobodne Dalmacije te da je EPH postao stjecatelj čiji je osnivač i jedini član Marijan Hanžeković. Hanfa je potom, dopisom u studenom 2014. pozvala Hanžekovića da bez odgode dostavi očitovanje o tome koliki udjel u temeljnom kapitalu društva EPH drži te zašto nije, prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, dao očitovanje o nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje Slobodne Dalmacije. U prosincu te godine Hanfa je zaprimila Hanžekovićevo očitovanje, a potom i dopune očitovanja s priloženom dokumentacijom, u kojem se pozivao na korištenje iznimke od obveze objavljivanja ponude za preuzimanje Slobodne Dalmacije. Hanžeković se pozivao na  zakonsku odredbu da se izuzetak primjenjuje i u slučaju posrednog stjecanja dionica, odnosno kada predstečajni dužnik ima u vlasništvu više od 25 posto dionica društva na koje se primjenjuju odredbe Zakona o preuzimanju dioničkih društava, a kako stjecatelj u tom slučaju ne bi morao angažirati dodatna financijska sredstva radi naplate svojih potraživanja prema predstečajnom dužniku.

Pozivao se i na odredbu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi prema kojoj stjecatelji koji u postupku predstečajne nagodbe steknu dionice dužnika nisu obvezni objaviti ponudu za preuzimanje društva. Nakon naloga Hanfe, Hanžeković je ipak predao zahtjev za preuzimanje Slobodne Dalmacije, a najnovijim je rješenjem za preostale dionice na posebnom računu morao osigurati više od 3,9 milijuna kuna.

HNBZAGREB, 1. lipnja 2023. (Hina),  Hrvatska narodna banka (HNB) u nastavku godine očekuje daljnje usporavanje inflacije, koja bi se krajem godine mogla kretati oko pet posto, odnosno na razini cijele 2023. u prosjeku oko sedam posto, priopćio je HNB u četvrtak.

LUXEMBOURG, 1. lipnja 2023. (Hina), Nezaposlenost u eurozoni blago je smanjena u travnju, nakon tromjesečne stagnacije, a u Hrvatskoj zadržala se na razini iz prethodnog mjeseca, pokazale su u četvrtak najnovije procjene Eurostata.

ZAGREB, 1. lipanj 2023. (Hina), Jadranski naftovod (JANAF) u četvrtak je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, poslovnim partnerima na skupu "Što donosi sutra: novim partnerstvima u nove izazove", predstavio svoje poslovanje u buduće projekte, izvijestili su iz te hrvatske energetske kompanije.

WIESBADEN/ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj osjetno je usporila u svibnju, pokazale su u srijedu preliminarne procjene Destatisa, odražavajući znatno blaži rast cijena energije.

ZAGREB, 1. lipnja 2023. (Hina) - Grupa Podravka dovršila je prvu veliku investiciju u sklopu restrukturiranja poslovanja Žita, a riječ je novoj liniji za proizvodnju kruha u Pekari Vič u Sloveniji, ukupne vrijednosti oko pet milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz Podravke.