25.02.2016 07:45
SPLIT/ZAGREB: 24. veljače 2016. (Hina), Visoki trgovački sud Republike Hrvatske je u srijedu izvjestio kako nije zaprimio žalbu Andrije Klarića u ime tvrtke "Traubi International Corporation USA"  na rješenje splitskog Trgovačkog suda temeljem kojeg je tvrrtka Oštrc u vlasništvu Marinka Zadre na dražbi za nešto više od 70 milijuna kuna kupila tvrtku Dalmacijavino.  
Dva sindikata su u ponedjeljak poručila da traže od Visokog trgovačkog suda da se žurno očituje o, kako je rečeno, neosnovanoj Klarićevoj žalbi te da njezinim odbacivanjem omogući kupcu Zadri da uđe u posjed Dalmacijavima radi razvijanja proizvodnje. "Izvješćujemo Vas da na ovome sudu do danas nisu zaprimlje ni žalba ni traženje sindikata," navodi se u kratkoj pisanoj izjavi, koju je poptisao glasnogovornik Visokog trgovačkog suda sudac Igor Periša, u srijedu dostavljenoj Hini.

Predsjednik Hrvatske udruga radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević i dopredsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i vodoprivredi (PPDV) Ivica Blažević na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Splitu izjavili su kako traže od Visokog trgovačkog suda da se žurno očituje o žalbi Andrije Klarića u ime tvrtke "Traubi  International Corporation USA"  u vezi s prodajom tvrtke Dalmacijavina  tvrtki OŠTRC u vlasništvu Marinka Zadre.

Matijašević je tada rekao kako nakon golgote koju su prošli Dalmacijavino i njegovi radnici u višegodišnjem stečajnom postupku, sada, kada treba početi proizvodnja s novim vlasnikom, Klarić podnosi žalbu 15. veljače 2016. godine Visokom trgovačkom sudu u ime tvrtke "Traubi International Corporation" američkog poduzetnika Salamona Berkowitza, koji je prije nekoliko godina isticao kako želi kupiti Dalmacijavino, ali nije dao jamstvo za to.   

Za Klarića se u pisanom materijalu podijeljenom novinarima na konferenciji za medije navodi da  prilikom podnošenja žalbe nije dostavio punomoć za zastupanje Berkowitzeve kompanije koja "nije ovlaštena za izjavljivanje  žalbe protiv predmetnog rješenja (splitskog Trgovačkog suda) budući da nije stranka u postupku niti je sudjelovala kao ponuditelj u dražbi za kupnju imovine Dalmacijavina na kojoj je prihvaćena Zadrina ponuda."   Matijašević je na toj konferenciji za novinare istaknuo kako je Klarićeva žalba neosnovana i bepredmetna te ju Visoki trgovački sud "treba odbaciti i na taj način omogućiti kupcu Zadri da uđe u posjed Dalmacijavina,"  radi razvijanja proizvodnje u toj tvrki.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.