19.02.2016 07:45
ZAGREB, 18. veljače 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu u četvrtak je zatvorio stečaj bivše političke stranke Stjepana Mesića i Josipa Manolića, Hrvatskih nezavisnih demokrata (HND), koja će nakon pravomoćnosti rješenja biti izbrisana iz registra političkih stranaka. 
Rješenje Trgovačkog suda o otvaranju i zatvaranju stečaja uslijedilo je nakon sudskog oglasa u prosincu prošle godine u kojem su pozvani ovlašteni zastupnici HND-a da u skraćenom stečajnom postupku predaju popis imovine i obveza te stranke kojoj je bio evidentiran dug od 59.321 kune. U oglasu Trgovačkog suda pozvani su i vjerovnici HND-a da u roku od 45 dana od objave oglasa predlože otvaranje stečajnog postupka te predujme novac za namirenje troškova stečajnog postupka.

No, vjerovnici ni zastupnici HND-a to nisu učinili pa je sud ustanovio da je stranka nesposobna za plaćanje. Hrvatske nezavisne demokrate su 1994. osnovali HDZ-ovi disidenti - bivši premijer i šef obavještajnih službi Josip Manolić te tadašnji predsjednik Sabora Stjepan Mesić nakon sukoba s konzervativnom strujom u toj stranci koju je predvodio ministar obrane Gojko Šušak. Nova je stranka računala na glasove HDZ-ovih birača i prelazak zastupnika te stranke u njihove redove, no na izborima tijekom 90-ih godina to se nije ostvarilo. Nakon izbornog neuspjeha Mesić je 1997. prešao u Hrvatsku narodnu stranku koja ga je podržala u kandidaturi za predsjednika Republike 2000. dok je Manolić ostao na čelu marginaliziranog HND-a još nekoliko godina.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.