17.02.2016 07:46
ZAGREB, 16. veljače 2016. (Hina), Trgovački sud u Splitu donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Jambo prometom, trgovačko-proizvodnom tvrtkom Stipe Gabrića Jamba te je za 2. svibnja zakazao ročište za ispitivanje prijavljenih potraživanja vjerovnika.

U sudskom rješenju navodi se i da se za stečajnog upravitelja Jambo prometa imenuje Krešimir Peroš, a pozivaju se i vjerovnici da u roku od 60 dana od objave sudskog rješenja prijave svoje tražbine. U istom roku pozivaju se i razlučni vjerovnici da obavijeste stečajnog upravitelja o svom razlučnom pravu, pravnoj osnovi razlučnog prava te da naznače dio imovine na koji se njihovo razlučno pravo odnosi. Na ročištu održanom u ponedjeljak Stipo Gabrić je naveo da se ne protivi otvaranju stečaja, priznao je postojanje stečajnog razloga odnosno nesposobnost za plaćanje te je naveo da društvo ima imovinu kako je naveo u prokaznom popisu koji je potvrdio pred sudom. Najnovije sudsko rješenje uslijedilo je nakon prošlomjesečnog kojim se obustavio skraćeni stečajni postupak nad Jambo prometom te je pokrenut postupak utvrđenja prepostavki za otvaranje stečajnog postupka (prethodni postupak) te tvrtke s više od 2,7 milijuna kuna duga.

Tim rješenjem otvorila se mogućnost naplate vjerovnika preko imovine - nekretnina u  Gabrićevu vlasništvu. Prema sudskom rješenju, Stipi Gabriću Jambu bilo je naloženo da u roku od osam dana preda izvješće o financijsko-gospodarskom stanju tvrtke te popis imovine i obaveza. U rješenju se navodilo i da je Stipe Gabrić dužan dati sve potrebne obavijesti u svako doba te da ga, ako ne ispuni svoju dužnost, sud  može novčano kazniti i odrediti mu prisilno dovođenje. Sud je pozvao i Finu da dostavi dokaz o postojanju stečajnog razloga, potvrdu o stanju računa i  potvrdu o visini izmirenih obveza s bilo kojeg računa dužnika.

Fina je još krajem listopada prošle godine podnijela zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka nad Jambo prometom. U prijedlogu Fine navodilo se da je početkom rujna 2015. ta Gabrićeva tvrka imala evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od čak 1024 dana i u ukupnom iznosu od 2,71 milijuna kuna. Navodilo se i da Jambo promet nema zaposlenih, da ima otvorene račune kod Raiffeisenbank, OTP banke i Privredne banke te da nema zaplijenjenih sredstava na ime predujma za namirenje troškova stečajnog postupka.

Nakon neodazivanja dužnika i vjerovnika za otvaranje stečajnog postupka bili su zadovoljeni uvjeti za otvaranje i zaključenje skraćenog stečajnog postupka Jambo prometa jer se smatralo da je dužnik nesposoban za plaćanje. No, kako sud navodi, u konkretnom slučaju nisu bili ispunjene pretpostavke za otvaranje i zaključenje skraćenog stečaja jer se nakon podneska Porezne uprave ipak ustanovilo da dužnik ima imovinu, odnosno nekretnine u Gružu. Prema sudskom rješenju, vrijednost tih nekretnina bi bila dovoljna za namirenje osnovnih troškova stečajnog postupka.Jambo promet tvrtka je osnovana u ožujku 1999., osnivač i direktor joj je Stipo Gabrić, a temeljni kapital 20.000 kuna.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.