12.02.2016 07:50
ZAGREB, 11. veljače 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu u četvrtak je pokrenuo prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Oblakoderom d.o.o, tvrtkom Ivana Čalića, poduzetnika i graditelja kompleksa Nova Galerija u Zagrebu, postupajući po prijedlogu Erste & Steiermärkische banke koja od Čalića potražuje čak 174,1 milijuna kuna.

Sud je Čaliću naložio da u roku od osam dana dostavi podatke o financijsko-gospodarskom stanju tvrtke i imovini. Posebice, gdje se nalaze stvari koje čine imovinu, gdje se nalaze i kome pripadaju tuđe stvari na kojima ima određena imovinska prava te prema kome ima kakvu novčanu ili koju drugu tražbinu. Ne učini li to sud će odrediti saslušanje osobe ovlaštene za njegovo zastupanje te mu može odrediti dovođenje i kazniti ga s 10.000 kuna.   Uz to, sud je zakazao i ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka za 5. travnja.Kako se navodi u obrazloženju, prijedlog za otvaranje stečajnog postupka banka je  podnijela u prosincu 2015. na temelju zadužnica i ukupne tražbine od 174,15 milijuna kuna.  

Banka navodi i da kod dužnika postoji stečajni razlog nesposobnosti za plaćanje s obzirom da dužnik u očevidniku redoslijeda osnove za plaćanje koje vodi Fina ima jednu ili više evidentiranih osnova za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana koje je trebalo, na temelju valjanih osnova za plaćanje, bez daljnjeg pristanka dužnika naplatiti s bilo kojeg od njegovih računa. Sudu je bila dostavljena i potvrdu o neizvršenim osnovama za plaćanje Fine od 25. studenog 2015. prema kojoj Oblakoder d.o.o ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 736 dana. Temeljem toga, sud je ocijenio da postoji stečajni razlog - nesposobnost za plaćanje.  

Poduzetnik Ivan Čalić poznat je po najavama gradnje najvećeg zagrebačkog nebodera u Savskoj ulici, ali i po tome što je 2008. na zabavu za otvorenje kompleksa Nove Galerija, procijenjivanog na 35 milijuna eura, doveo repersku zvijezdu Lil' Kim. Upitan za troškove zabave i gradnje kompleksa Nove galerije, Čalić je tada za Jutarnji list rekao: "Platio sam mnogo, zar je važno koliko?"

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.