08.02.2016 07:50
OSIJEK, 5. veljače 2016. (Hina), Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić uručio je u petak priznanja i novčane nagrade poduzetnicima čije su poslovne ideje nagrađene na natječaju „Najbolja poduzetnička ideja“  za 2015. godinu. 
Prvo mjesto za najbolju poduzetničku ideju i nagradu od 10.000 kuna dobio je Osječanin Mario Fuis koji je osmislio i u Osijeku već pokrenuo samouslužne praonice za pse 'Dog wash', drugo mjesto i nagradu od 7.000 kuna dobila je Vanesa Schleis iz Đakova koja je osmislila igraonicu i SOS dadilje za djecu, dok je nagradu od 5.000 kuna, za treću najbolju poduzetničku ideju, dobio Drago Baban iz Višnjevca za obradu metala uz izbjegavanje  stvaranja otpadne emulzije.

Preostalih deset nagrađenih je, uz priznanja, dobilo je i novčane potpore od po 2.000 kuna. „Nastojeći aktivno pridonijeti stvaranju pretpostavki i okruženja stimulativnog za razvoj poduzetništva, Osječko-baranjska županija provodi niz mjera i aktivnosti koje imaju važnu ulogu u poticanju i razvoju malog i srednjeg poduzetništva. Jedan od značajnih projekata poticanja poduzetništva je i projekt Najbolja poduzetnička ideja, koji uspješno provodimo već deset godina. Cilj ovoga projekta je poticanje 'start-up' poduzetnika, ali i onih osoba koje tek razmišljaju o ulasku u svijet poduzetništva, na stvaranje novih proizvoda, odnosno usluga koje se mogu ponuditi tržištu“, istaknuo je župan Šišljagić.

U posljednjih deset godina, na natječaj se prijavilo 560 poduzetničkih ideja, a ukupni fond nagrada iznosio je do sada 1,1 milijun kuna, što je osigurala Županija zajedno sa sponzorima. Jedan broj dosadašnjih dobitnika, kazao je Šišljagić, iskoristio je dobivena sredstva za početak poslovanja i novo zapošljavanje, neki su unaprijedili svoje ideje i doveli ih u viši stupanj gotovosti, posebice inovatori, ali su svi dobivena sredstva iskoristili kao dodatni poticaj u svom daljnjem radu i napretku. Mario Fuis, čije su prve dvije samouslužne praonice za pse već postavljene u Osijeku, a cilj im je proširiti se i po cijeloj Hrvatskoj, ali i u zemlje Europske unije, dok će sredstva dobivena na ovome natječaju iskoristiti da u proizvodnji sljedećih strojeva isprave određene nedostatke, koje su primijetili nakon što su prva dva stroja stavili u funkciju.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.