05.02.2016 07:43
RIJEKA, 4. veljače 2016. (Hina), Član Uprave matuljske Tvornice industrijske i brodske opreme "3. maj" (TIBO) Matko Pekić izjavio je u četvrtak za Hinu kako je Nadzorni odbor te tvornice odlučio da njezina uprava riječkome Trgovačkom sudu sutra preda prijedlog za pokretanje stečaja jer je poslovni račun tvornice blokiran 79 dana.

Pekić je izjavio kako je Nadzorni odbor odlučio da Uprava preda prijedlog za pokretanje stečaja ako se poslovni račun te tvornice do sutra ne deblokira, a na pitanje ima li kakvu najavu da bi novac za deblokadu računa do sutra mogao biti uplaćen, Pekić je odgovorio kako nema. Rekao je da je račun TIBO-a blokiran 79 dana te kako Uprava mora postupiti po Stečajnom zakonu i podnijeti prijedlog za pokretanje stečaja. 

Pekić je podsjetio da TIBO ima 2,5 milijuna kuna nenaplaćenih tražbina, od kojih je oko 1,6 milijuna kuna naplativo sljedećih mjeseci, a ostali dio rješava se sudskim sporovima i drugim postupcima. Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u toj tvornici Željko Bilić rekao je da bi, po njegovim saznanjima, za deblokadu računa trebalo oko 2,5 milijuna kuna. Istaknuo je da na otvaranje stečaja upućuje i to što Brodogradilište "3. maj", koje je bilo dostavilo materijal za ugovorene radove, taj materijal vraća u svoje pogone.  

Stečaj nije najbolje rješenje, rekao je Bilić i dodao da 80-ak radnika želi da se tvornica održi te da će sindikat tijekom stečaja nastojati maksimalno zaštititi njihova prava. U TIBO-u je potkraj siječnja prekinut štrajk koji je trajao od početka prosinca, a Uljanik je uplatio drugu tranšu iz pozajmice za plaće od gotovo milijun kuna. Više od polovice tog novca 'otišlo' je na ovrhe radi isplate plaća koje je pokrenuo dio radnika. Država je lani dokapitalizirala TIBO zemljištem na kojem se nalazi, vrijednim oko 30 milijuna kuna, a Brodogradilište "3. maj" (Uljanik grupa) upisalo je založno pravo na to zemljište u vrijednosti 8,5 milijuna kuna.

Prva hipoteka od 3,5 milijuna kuna odnosi se na avanse za novogradnju, a druga od pet milijuna kuna na pozajmicu Uljanika za isplatu plaća u TIBO-u. Veći dio te pozajmice je isplaćen.Radnici i sindikat nadali su se da će tvornicu kupiti Uljanik, ali je jedinu ponudu na javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica TIBO-a predao samoborski DIV.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.