02.02.2016 07:40
SPLIT, 1. veljače 2016. (Hina), Stečajni upravitelj tvrtke Sporstki grad TPN (tvrtka posebnih namjena) koja upravlja Spaladium arenom Perica Mitrović u ponedjeljak je najavio kako će uskoro početi proces prodaje imovine stečajnog dužnika, a prva će se dražba održati najkasnije do ljeta ove godine na splitskom Trgovačkom sudu.

"Skupštinu vjerovnika imat ćemo u ožujku i ja ću na njoj izvjestiti o stanju u vezi stečajnog postupka, imovinski će vještak do tada napraviti procjenu sadašnje vrijednosti Spaladium arene kako bismo znali odrediti  njenu  početnu cijenu za prvu dražbu  koja će se održati do ljeta," rekao je Mitrović za Hinu. Istaknuo je da će se dražba održati na splitskom Trgovačkom sudu pošto se prije nekoliko dana Općinski sud u Splitu odrekao nadležnosti. "Zagrebačka banka, koja kao vjerovnik u stečajnom postupku nad tvrtkom Sportaski grad TPM potražuje oko 8 milijuna eura, bila je pokrenula  preuzimanje imovine stečajnog dužnika putem ovrhe na Općinskom sudu u Splitu. Međutim, Stečajni zakon je promijenjen 1. rujna 2015. i nakon toga se općinski sudovi pred kojima su pokrenuti ovršni postupci moraju proglasiti nenadležnim a prodaja imovine stečajnih dužnika prelazi na Trgovački sud," objasnio je Mitrović.

Napomenuo je kako su sukladno novom stečajnom zakonu predviđene najviše tri dražbe u kojima bi se u svakoj sljedećoj spuštala početna cijena imovine stečajnog dužnika, a ako dražba ne uspije u tri pokušaja, onda se ide na četvrti u kojem je početna cijena "jedna kuna"  koju sudionici dražbe mogu dizati. Po Mitrovićevom tumačenju banke koje imaju hipoteku nad imovinom Spaladium arene, odnosno trvrke Sportski grad TPN, "neće dopustiti da njihova hipoteka ostane neiskorištena pri kupovini imovine stečajnog dužnika na dražbi." Rekao je kako osim Zagrabačke banke, koja potražuje oko 8 milijuna eura,  hipoteku nad imovinom stečajnog dužnika imaju i dvije austrijske banke: Erste Group banka AG  i Unicredit banka AG, koje, kako je rekao Mitorvić, potražuju oko 50 milijuna eura, što znači da su ukupna potraživanja banaka u stečajnom postupku nad Spaladium arenom, odnosno tvrtkom Sportski grad TPN, oko 58 milijuna eura.

"Pošto ove tri banke  imaju hipoteku nad imovinom,  njihova založna prava pretvaraju se u razlučna prava i prodajom imovine stečajnog dužnika  jedino se one mogu namiriti u ovom stečajnom postupku," kazao je Mitrović. Po Mitrovićevim riječima poteškoće u vezi Spaladium arene su iznimno komplcirane i neće ih se moći riješiti bez zajedničkog angažmana splitske gradske uprave, državnih institucija i stečajnih vjerovnika odnosno banaka. "U protivnom, sve će se otegnuti jako dugo i u tom slučaju ja se bojim za sudbinu Spaladium arene," poručio je Mitrović.

Dodao je kako je stečajni postupak nad Spaladium arenom, odnosno tvrtkom Sportski grad TPN poseban i po tome što je riječ o javnoprivatnom partnerstvu gdje se Grad Split pojavljuje kao jamac, država je vlasnik zemljišta na kojem je izgrađena arena za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine, a izgradnju su kreditirale dvije banke iz Austrije i jedna iz Hrvatske. Dvije Austrijeks banke - Erste banka i Uni Credit Banka pred Hrvatskom gospodarskom komorom u Splitu vode i arbitražni postupak nastojeći ishoditi svoja potraživanja od stečajnog dužnika. Prvo ročište u ovom arbitražnom postupku održano je iza zatvorenih vrata u prosincu 2015. godine, a drugo je ročište, po Mitrovićevim riječima, planirano za travanj ove godine.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je na sjednici Gradskog vijeća 16. srpnja 2015. godine izvjestio kako je gradskoj upravi stigla obavijest da su Erste banka i Uni Credit banka u vezi Spaladium arene podnijele tužbeni zahtjev kojim se od Grada Splita potražuje, kako je tada rekao Baldasar, oko 53 milijuna eura. Kazao je tada i kako ta financijska potraživanja dvaju autrijskih banaka ne mogu prouzročiti bankrot Grada Splita, jer "postoje zakoni koji to spriječavaju." Prošloga tjedna, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, Baldasar je rekao je kako se nada da će nova Vlada i premijer Tihomir Orešković za razliku od bivše Vlade i premijera Zorana Milanovića pomoći Splitu u prevladavanju teškoća sa Spaladium arenom.

 Grad traži pomoć države kako bi se riješio taj problem jer je dvorana građena za rukometno Svjetsko prvenstvo 2009. što je tadašnja Vlada Ive Sanadera podupirala. Stečajni postupak nad Spaladium arenom počeo je u prosincu 2014. godine. Unatoč stečajnom postupku, po Mitrovićevim riječima, tijekom 2015. godine u Spaladium areni je održano oko 200 različitih događanja pretežito koncertnih sajamskih i turističkih, kojim se namiču sredstva za sprečavanje propadanja dvorane. Tvrtsku Sportski grad TPN osnovele su kao privatni partneri konzorcij tvrtki Konstruktor inženjering, IGH i Dalekovod.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.