13.01.2016 07:50
Zagreb, 12. siječnja 2016. (Hina)ZAGREB, 12. siječnja (Hina), Trgovački sud u Zagrebu u utorak je objavio oglas kojim se pozivaju vjerovnici Mađarsko-hrvatske industrijske i trgovinske komore da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te udruge s utvrđenim dugom od preko 41.000 kuna. 
U sudskom oglasu se pozivaju i zastupnici te komore da u roku od 15 dana predaju ovjeren popis imovine i obaveza, a ne odazovu li se oni i vjerovnici, sud će donijeti rješenje o otvaranju i zatvaranju skraćenog stečajnog postupka. Mađarsko-hrvatska industrijska i trgovinska komora osnovana je 2006. s ciljem, unapređenja gospodarskih i trgovinskih interesa te unapređenju zastupanja interesa tvrtki u mađarskom vlasništvu koje posluju u Hrvatskoj i s njima povezanih domaćih tvrtki. Potporu za osnivanje komore tada je dala hrvatska Vlada i Hrvatska gospodarska komora (HGK) na čelu s tadašnjim predsjednikom Nadanom Vidoševićem koji je tada isticao da je suradnja hrvatske i mađarske komore odlična. 

Iako su očekivanja od zajedničke mađarsko-hrvatske komore u posljednjih deset godina bila velika, mađarska strana je u studenom prošle godine u Osijeku otvorila ured Mađarske nacionalne trgovačke agencije kojoj je osnivač mađarska država i mađarska trgovačka i industrijska komora. Kao cilj i zadaća Mađarske nacionalne trgovačke agencije bio je naveden cilj zajedničke komore kojoj sada prijeti stečaj te jačanje ekonomske suradnje povezivanjem i pomaganjem mađarskim poduzetnicima u Hrvatskoj. Mađarsko-hrvatsku industrijsku i trgovinsku komoru sa sjedištem u Zagrebu, sada u skraćenom stečajnom postupku, do 2013. vodili su predsjednik uprave Mark Gyorvari, gradonačelnik mađarskog Szentlőrinca i direktorica Eva Almasi-Gatai. 

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.