08.01.2016 08:00
ZAGREB, 7. siječnja 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu u utorak je objavio oglas u kojem se poziva zastupnik Fantazije vodenog parka d.o.o, nekretninske tvrtke Slavena Čolaka optuženog u aferi Bankomat, da u skraćenom stečajnom postupku u roku od 15 dana preda popis imovine i obveza tvrtke kojoj je utvrđeno više od 289 tisuća kuna duga. 
U sudskom oglasu pozivaju se i vjerovnici te tvrtke da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka, a ne odazovu li se zastupnici i vjerovnici u predviđenim rokovima, smatrat će se da je dužnik Fantazija vodeni park d.o.o nesposoban za plaćanje. U tom slučaju sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Fantazija vodeni park jedna je od Čolakovih tvrtki koje su od Hrvatske poštanske banke (HPB) podigle kredite za gradnju zabavnog parka u Samoboru na prostoru napuštenog kupališta Šmidhen, najavljivanog kao veliki projekt Fantasyland. U sklopu tog projekta, kako je bilo najavljivano, na čak 27 hektara trebao je niknuti vodeni park, dva luksuzna hotela, zabavni i sportski park, a investicija se procjenjivala na čak 170 milijuna eura. Šmidhen je bio porušen, a od 2009. kada je Fantasyland bio predstavljen javnosti do danas radovi nisu ni započeli. Čolak je tada tvrdio da je cijeli projekt stao zbog protivljenja tadašnjeg čelnika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Vedrana Duvljaka koji nije htio potpisati parcelacijski elaborate za Fantasyland, a uskoro se taj poduzetnik našao i u problemima zbog kredita kojima je pokrenuo projekt.

Čolak je početkom 2010. bio uhićen u sklopu afere Bankomat jer je, po tvrdnjama Uskoka, u mandatu tadašnjeg predsjednika uprave HPB-a Josipa Protege kao povlašteni klijent dobio neosigurane kredite od oko 43 milijuna kuna. S druge strane, Čolak i njegove tvrtke Fantazija projekt, Fantazija vodeni park, Fantazija hoteli, Fantazija zabavni park te Inter Media Public podnijeli su 2013. tužbe protiv HPB-a tražeći, između ostaloga, od te banke čak 658,8 milijuna kuna odštete. Prema medijskim napisima, u tužbi se navodila da je banka prekršila nagodbu prema kojoj nisu smjeli prodavati nekretnine koje je Čolak dao kao zalog za kredite, a banka je to ipak učinila. Čolak je tada od suda i zatražio da se njegova tražbina osigura tako što će sud staviti privremenu mjeru blokade na imovinu banke – odnosno upravnu zgradu HPB-a u Zagrebu. Osim tvrtke Fantazija vodeni park i nositelj projekta Fantasyland, Čolakova tvrtka Fantazija-projekt, je u procesu predstečajne nagodbe zbog nagomilanih 47 milijuna kuna duga. 

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.