05.01.2016 08:00
ZAGREB, 2. siječnja 2016. (Hina), Hrvatske političke stranke su u 2014. imale 221 zaposlenika, uprihodovale su oko 115 milijuna, a potrošile 117,5 milijuna kuna, što znači da su u minusu bile 2,7 milijuna kuna, pokazuje financijska revizija što ju je obavio Državni ured za reviziju.  
Revizija je 'pregledala' 30 stranaka (14 parlamentarnih i 16 izvanparlamentarnih), šest nezavisnih saborskih zastupnika i dvoje nezavisnih lokalnih vijećnika te utvrdila već viđene nepravilnosti: slabosti u planiranju, računovodstvenom poslovanju i trošenju sredstava. Dio stranaka u financijskim izvještajima iskazuje podatke koji nisu točni i istiniti, a dio ne zna koje ih lokalne jedinice trebaju financirati, niti koliko im duguju itd. Stranke su u 2014. raspolagale s manje novca nego u 2013., kada se u stranačke blagajne 'slilo' 130 milijuna kuna, potrošeno 144,4, pa je manjak bio 14,3 milijuna kuna. Iako je, zbrojeno, 30 stranaka 2014. zaključilo s minusom, u stvarnosti prilike se razlikuju od stranke do stranke. Gledaju li se tada parlamentarne stranke, u plusu su bili SDP (6, 1 milijun), HNS, HSU, SDSS, Laburisti, IDS, u minusu HDZ (10 milijuna), HDSSB, HSSS, HSP-AS. 

Podbacile donacije

Cilj revizije nije puko zbrajanje prihoda i rashoda, nego prije svega provjera istinitosti financijskih izvješća, pravilnosti stjecanja prihoda, provjera primjene zakona. Zanimljivo je 'zaviriti' u strukturu stranačkih financija. Glavni dio kolača od 115 milijuna kuna pripao je strankama zastupljenim u Saboru (108,6 milijuna), od 6,2 milijuna, koliko je dijelilo 16 izvanparlamentranih stranaka, četvrtinu je (1,5 milijuna) 'povukao' HSLS čime je u prihodima premašio čak četiri stranke čiji su zastupnici sjedili u Saboru. Najviše novca, 53,5 milijuna kuna, stranke su dobile iz državnog, potom iz lokalnih proračuna (42 milijuna), pa članarina (8,8 milijuna) i donacija (4,9 milijuna). Za primjetiti je da su donacije, u odnosu na godinu prije, kad su iznosile čak 11 milijuna kuna, bitno podbacile. To se dijelom može pripisati činjenici da su u 2013. održani lokalni izbori, a pred izbore se donatori uvijek probude. Zahvaljujući brojnim zastupnicima, SDP je iz državnog proračuna 'povukao' čak 25 milijuna kuna, HDZ svega 17,7 milijuna, HNS 4,4 milijuna. Podatak da je iz lokalnih proračuna dobila 12,2 milijuna kuna, govori da je HDZ kontrolirao glavninu županija, gradova i općina, jer SDP je na isto ime dobio 8,9 milijuna. Gotovo četiri milijuna kuna pripalo je HSS-u. HDZ može biti zadovoljan revnošću i brojnošću članstva, od članarina je prikupio 3,2 milijuna, SDP 2,1, a HNS 1,7 milijuna kuna. I donatori su voljeli HDZ, u čiju se blagajnu slila polovica (dva milijuna) svih donacija danim parlamentranim strankama. No, donacijama od 390.000 odnosno 370.000 kuna mogli su biti zadovoljni i izvanparlamentrani Nacionalni forum Nikice Gabrića i Hrvatska zora Milana Kujundžića.  

Za stranačke zaposlenike 25,8 milijuna

Glavninu od ukupno 117,5 milijuna potrošilo je 14 parlamentranih stranaka, najviše HDZ (42,8 milijuna), SDP (33,3 milijuna) i HNS (10 milijuna). Krajem 2014. političke stranke zapošljavale su 221 osobu, dvije više nego godinu prije, a na njihove plaće 'otišlo' je 25,8 milijuna kuna. Po rashodima za zaposlene, (a time i njihovom brojnošću)  prednjačio je HDZ (10,8 milijuna), a slijedili ga SDP (6,4 milijuna) i HNS (3,6 milijuna kuna). Od 30 analiziranih stranka 12 ih nije imalo zaposlene, među njima i parlamentarni DC, ali i izvanparlamentarni BUZ, HČSP, Most nezavisnih lista... Stranke su u 2014. raspolagale uredskom i komunikacijskom opremom, automobilima i sl. vrijednom 46 milijuna kuna, u bankama i blagajnama imale su 25,5 milijuna kuna. Revizija, čiji rad ima i pedagoške elemente, provjerila je kako se ispunjavaju preporuke dane godinu prije: gotovo 60 posto naloga i preporuka je ispunjeno, 34 posto nije. Nakon nekoliko razina analize, Revizija je kod Hrvatske građanske stranke Željka Keruma utvrdila da u 2014. nije održana stranačka skupština, kojoj predsjednik Kerum i Glavni odbor nisu podnijeli izvješća. Četiri političke stranke: Bošnjačka demokratska stranka, A-HSS, Hrast - pokret za uspješnu Hrvatsku i Gabrićev Nacionalni forum nisu uspostavili sustav unutarnje kontrole, detektirane su im slabosti u planiranju, računovodstvenom poslovanju i trošenju sredstava. Gabrićev Forum bila je jedina stranka koja nije donijela godišnji program rada za 2014., HSP-AS i A-HSS to nisu učinili u propisanom roku. Za BDSH, DC, HGS i PGS revizija nije mogla utvrditi da su im troškovi povezani s ciljevima utvrđenim godišnjim programom rada i financijskim planom. Nakon svega, Revizija je dala nepovoljno mišljenje A-HSS-u i Bošnjačkoj demokratskoj stranci Hrvatske., dala je 14 uvjetnih (DC, Hrast, HČSP, HGS, HSS, HSLS. OraH itd.) i 14 bezuvjetnih mišljenja, među njima i za najveće političke sranke. Bez zamjerki Revizije prošli su i nezavisni zastupnici Jakša Baloević, Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi i Furio Radin, uvjetno mišljenje dobili su Ivan Grubišić i Šandor Juhas. Grubišiću zamjera da poslovne događaje nije evidentirao po načelima urednog knjigovodstva i da se evidentirani i plaćeni izdaci odnose na njegove osobne potrebe. Koliko je revizijski posao opsežan, govori podatak da su revizijski postupci za političku 2014. trajali od travnja do prosinca 2015. godine 

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.