30.12.2015 07:55
FRANKFURT, 28. prosinca 2015. (Hina/AFP), Njemačka bi 2015. trebala ostvariti izvoz od blizu 1200 milijardi eura, što je novi rekord, ocijenio je u ponedjeljak predsjednik federacije vanjske trgovine BGA i to unatoč poteškoćama na više tržišta, posebice u Kini. 
Njemačka poduzeća očekuju "nove redorde u izvozu kao i u uvozu", izjavio je Anton Boerner. Njegova federacija prognozira porast od 6 posto izvoza, na 1191 milijardu eura, i od 4 posto uvoza, na 947 milijardi eura što prvom gospodarstvu Europe, jednom od glavnih svjetskih izvoznih snaga, jamči solidan trgovački višak. "Godina 2015. je nadmašila naša očekivanja u teškim okolnostima", rekao je Boerner. 

"Nije zlato sve što sjaji", smirivao je i njemački uspjeh u izvozu objašnjavao slabosti eura u odnosu na dolar, što daje prednost europskim proizvodima. Njemačkoj vanjskoj trgovini ipak prijete brojne opasnosti, posebice usporavanje rasta u brojnim zemljama u razvoju, istaknuo je. Njemačka industrija je posebice ovisi o stanju u Kini. 

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.