23.12.2015 07:55
ZAGREB, 21. prosinca 2015. (Hina), Uskok je zatražio da se voditelju zagrebačkog odsjeka za javnu rasvjetu Miji Maroševiću, kojega je u ponedjeljak optužio zbog primanja mita, oduzme više od šest milijuna kuna jer mu je u tom iznosu utvrđen nesrazmjer u imovini i njegovim zakonitim primanja. 
S obzirom da je u istrazi prvookrivljeniku utvrđen nesrazmjer imovine i zakonitih primanja u iznosu od 6,3 milijuna kuna, predložena je primjena takozvanog proširenog oduzimanja imovinske koristi u navedenom iznosu u korist države, objavilo je tužiteljstvo. Uskok je podigao optužnicu protiv voditelja Odsjeka za građenje i održavanje javne rasvjete Mije Maroševića i njegovog navodnog pomagača, poduzetnika Petka Gavrilovića, tereteći ih da su od podizvođača na održavanju javne rasvjete u Zagrebu primali mito u zamjenu za ovjeravanje računa.

Nakon osmomjesečne istrage Uskok je optužio dvojac zbog primanja 160 tisuća kuna mita od podizvođača koji je na poslovima javne rasvjete radio za tvrtku zagrebačke Elektre HEP-ODS, objavilo je Državno odvjetništvo, ne otkrivajući imena okrivljenika i podizvođača. Maroševića se uz to tereti da je od kraja 2005. do početka 2009. od odgovorne osobe jedne tvrtke tražio da mu na ruke isplaćuje pet posto od prometa na ime kupnje svjetiljki za potrebe gradske rasvjete. Odgovorna osoba okrivljeniku je isplatila više od 13 tisuća kuna mita, svjesna njegovog utjecaja na izbor svjetiljki za javnu rasvjetu. 

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.