23.12.2015 08:00
ZAGREB, 21. prosinca 2015. (Hina), Koalicija čija su okosnica reformisti Radimira Čačića i stranka Naprijed Hrvatska bivšeg predsjednika države Ive Josipovića, kampanju za Hrvatski sabor zaključila je s minusom od oko 37.000 kuna, pokazuje završno financijsko izvješće objavljeno u ponedjeljak.  
Koalicija, u kojoj su uz Čačićevu i Josipovićevu stranku, bili i Stranka hrvatskih umirovljenika, Zeleni forum i Dubrovački demokratski sabor, za kampanju je uprihodovala 1,429 milijuna kuna, a potrošila 1,466 milijuna kuna. Glavninu prihoda, 858.000 kuna, činila su vlastita, stranačka sredstva, dok je donacijama prikupljeno 570.000 kuna. Građani i obrti obilnije su donirali Koaliciju od pravnih osoba, od prvih je prikupljeno 324.000 kuna, od drugih 201.000 kuna. Na popisu donatora su i Ivo Josipović (20.000 kuna), Luka Denona (10.000 kuna), Slavko Linić koji je u novcu za kampanju dao 20.000 kuna, a u "naravi" još oko šest tisuća kuna. Široj javnosti nepoznati Hvaranin i Zagrepčanka, Čačić-Josipovićevoj koaliciji donirali su po maksimalnih 30. 000 kuna. Među 70-ak donatora, sa iznosom od 17.000 kuna je i varaždinski Coning.

Koalicija na čijim su listama bila zvučna politička imena i koja je očekivala pet-šest saborskih mandata u konačnici je dobila samo jedan, onaj Radimira Čačića. Prođu li njena izvješća financijski nadzor Državnog izbornog povjerenstva imat će pravo na nadoknadu izbornih troškova od 180.000 kuna, koliko se dobiva za osvojeno mjesto u Saboru. Iako imaju vremena do konca prosinca, završna financijska izvješća o parlamentranoj kampanji, već je javno objavila većina izbornih sudionika, a čekaju se najveći, koalicije Hrvatska raste i Domoljubna, te Most nezavisnih lista.  

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.