17.12.2015 08:00
ZAGREB, 16. prosinca (Hina), Trgovački sud u Zagrebu presudio je da država treba Elektroprometu, tvrtki čiji je dioničar i predsjednik Nadzornog odbora nedavno prostrijeljeni poduzetnik i vlasnik portala Dnevno hr. Michael Ljubas, isplatiti preko 20 tisuća kuna zatezne kamate za najam zgrade Elektroprometa u koju je 2011. preseljen zagrebački Prekršajni sud. 
Prema presudi Trgovačkog suda, održava se na snazi platni nalog iz studenoga 2013. kojim je naloženo državi da plati Elektroprometu zatezne kamate na iznos od 303.224 kune od 16. lipnja do 27. prosinca 2013. kada je država Elektroprometu sa zakašnjenjem platila utuženi račun za najam zgrade u zagrebačkom Sigetu. U rješenju se, pak, navodi da je Elektropromet povukao tužbu i platni nalog za najam zgrade, ali i da nije odustao od zahtjeva za isplatu zateznih kamata i troškova ovršnog i parničnog postupka. Zastupnici tužene i ovršene države, Županijsko državno odvjetništvo, tijekom postupka je u cijelosti osporavalo rješenje o ovrsi navodeći da je Prekršajni sud bio pogrešno naznačen kao ovršenik.

Kako su isticali, Prekršajni sud nema pravnu niti stranačku sposobnost, već je ovršenik isključivo mogla biti Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo pravosuđa. Navodili su i da u rješenju o ovrsi nije bio razvidan temelj dugovanja, odnosno pravni odnos iz kojeg bi navodni dug nastao te su osporavali odluku o specifikaciji troška. Sud je, kako se navodi, u dokaznom postupku došao do uvjerenja da je konačno postavljeni tužbeni zahtjev Elektroprometa, koji se odnosi na isplatu zateznih kamata, u cijelosti osnovan, a državi nalaže i da plati troškove parničnog te ovršnog postupka od oko 26.000 kuna. 

Ugovor o zakupu zgrade Elektroprometa za potrebe zagrebačkog Prekršajnog suda bio je sklopljen u veljači 2011. kada su tu odluku predstavnici Ministarstva pravosuđa proglasili odličnim potezom. Prema medijskim napisima, u trenutku potpisivanja ugovora u vrijeme mandata ministra Dražena Bošnjakovića, dvadesetak tvrtki povezanih s Michaelom Ljubasom državi je za porez dugovalo oko 70 milijuna kuna. U Ministarstvu pravosuđa su na sve upite o toj spornoj odluci upućivali na nadležne državne institucije. Kontroverzni građevinski poduzetnik Michael Ljubas poznat je i kao direktor portala Dnevno.hr i lista 7Dnevno koji su prozivani zbog širenja govora mržnje, a u medijima je bio prozivan za sumnjivu privatizaciju Elektroprometa i u aferi povezanoj s navodnim pokušajem preuzimanja RIZ Odašiljača. Ljubas je poznat i po prijetnjama novinarima Večernjeg lista i Business.hr-a, a njegovo se ime povezivalo i s napadom na predsjednika uprave Industrogradnje Josipa Galinca. 

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.