08.12.2015 07:55
LJUBLJANA, 5. prosinca 2015. (Hina) - Strahovi kako troškovi velikog vala izbjeglica mogu ugroziti europsko gospodarstvo nemaju nikakvog ekonomskog temelja, a 60 milijardi eura, koliko kroz politiku "kvantitativnog olakšanja" radi stimuliranja novog rasta  svaki mjesec emitira Europska centralna banka, bilo bi dovoljno za uzdržavanje čak tri milijuna izbjeglica u iduće tri godine, ako bi ih u Europu toliko došlo, tvrdi poznati slovenski ekonomist Jože Mencinger. 
Prema "crnom scenariju", u Europu bi idućih nekoliko godina moglo doći najviše tri milijuna migranata, a čak da svi ostanu nezaposleni, oni bi EU godišnje stajali 22 milijarde eura, što je samo 1,69 promila europskog BDP-a, naveo  je Mencinger za ljubljanski list "Dnevnik" od subote. Po njegovoj  ocjeni, to bi bio sasvim neznatan trošak za europsku ekonomiju u cjelini koju čine države sa ukupno 508 milijuna stanovnika. Ako bi se umjesto u banke i financijske ustanove financijski stimulusi ECB-a usmjerili u kredite za poduzeća, a malim dijelom i u financiranje dolaska migranata, to bi po Mencingerovim prosudbama zapravo imalo pozitivan ishod na potrošnju i gospodarstvo. Ako bi migranti bili financirani  preko ECB-a i sustavom jedinstvenih socijalnih transfera koji bi važio za sve, to bi onda otklonilo i rasprave o kvotama za migrante kojima se sada suprotstavljaju neke zemlje Višegradske skupine, ocijenio je slovenski makroekonomist.

Naravno da politika ECB-a nije namijenjena financiranju izbjeglica, ali je i sadašnja migrantska kriza nešto izuzetno, pa bi dio eura iz programa kvantitativnog olakšanja trebalo usmjeriti u proračune članica kako bi financirale izbjeglice i migrante, ocjenjuje Mencinger koji smatra da je dosadašnja politika štednje koja se forsira u EU-u bila pogrešna, te da stvara pretpostavke za novu krizu. Prema Mencingerovim riječima, Europu ne ugrožavaju izbjeglice, ali je ugrožava bodljikava žica.  Žica je oduvijek bila i bit će simbol neprijateljstva i patnje i na našu će bodljikavu žicu tako gledati povijest, kazao je Mencinger, dodavši kako je riječ o "nepromišljenom i nedjelotvornom činu" jer žica neće zaustaviti konflikte niti spriječiti migracije.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.