08.12.2015 08:00
LJUBLJANA, 7. prosinca 2015. (Hina) - Slovenska udruga Frank moći će objaviti imena banaka koje središnja banka upozorila na nepravilnosti pri odobravanju kredita u švicarskoj valuti, ali ne i konkretne podatke o odobrenim iznosima niti o tome koliko su spomenute banke u svojim bilancama doista imale sredstava u francima, odlučilo je povjerenstvo slovenske vlade za javnost informacija. 
Imena upozorenih banaka  mogu se objaviti zbog iskazanog javnog interesa, ali ne i podaci o odobrenim iznosima koji se smatraju službenom bankarskom tajnom, odlučila je povjerenica za javne informacije Mojca Prelesnik. Udruga Franak pokrenula je postupak kojim želi dolazati da je posao banaka s kreditima u švicarskim francima bio špekulativan i na štetu korisnika jer banke same navodno nisu niti imale potrebne količine franka za odobrenje takvih zajmova. Udruga Frank smatra naprotiv da su banke računale na ekstra dobit očekujući rast tečaja franka, te privlačile korisnike kredita nuđenjem naizgled nižih kamata.

Sredinom prošlog mjeseca u Mariboru je počeo prvi sudski proces u kojemu klijenti banaka tuže banke zbog takvih kredita, a pokrenula su ga tri klijenta mariborske Nove kreditne banke Maribor (NKBM). Njihov je odvjetnik Robert Preininger na suđenju ustvrdio kako raspolaže dokazima da su banke znale da će tečaj švicarskog franka nesrazmjerno porasti u odnosu na euro, te na tome gradile svoju strategiju povećanja profita, a o rizicima nisu obavijestile korisnike, što banka negira. Banke su odobrile desetak tisuća takvih kredita, a njihovi korisnici zahtijevaju da se ugovori ponište i sklope novi, kojim bi se retroaktivno pretpostavilo da su uzeli kredite u eurima po tada važećoj kamatnoj stopi za tu valutu.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.