24.11.2015 08:07
ZAGREB, 20. studenoga (Hina), Trgovački sud u Zagrebu u petak je objavio rješenje kojim se odbacuje zahtjev Financijske agencije (Fina) za pokretanje skraćenog postupka nad političkom strankom Hrvatski narodnjaci jer je provjerom u registru političkih stranaka utvrđeno da je stranka neaktivna pa nisu ispunjeni uvjeti za skraćeni stečaj. 
U obrazloženju rješenja stoji se da je Fina u rujnu podnijela zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka Hrvatskih narodnjaka navodeći da ta politička stranka nema zaposlenih te da ima neizvršene osnove za plaćanje u neprekidnom razdoblju od 120 dana. Sud je odbacio taj zahtjev, a protiv tog rješenja Fina je imala pravo žalbe Visokom trgovačkom sudu.

Hrvatski narodnjaci stranka su koju su 2004. osnovali bivši članovi zagrebačkog ogranka Hrvatske narodne stranke (HNS) predvođeni Mislavom Žagarom, dotadašnjim predsjednikom ogranka. Osnivanje Hrvatskih narodnjaka uslijedilo je nakon što je Žagar prozvan da je u Zagrebu kupovao površine koje su u spornim procesima bile prenamijenjene u građevinska zemljišta, a protiv njega je 2003. bila podignuta prijava da je tražio 50.000 kuna mita od poduzetnika Damira Ivana Petrovića za dobivanje javnog natječaja za izgradnju igrališta NK Hrvatski Dragovoljac. Hrvatski narodnjaci su zapamćeni i po tome što su isticali da će njihov predsjednički kandidat na izborima 2005. biti Boris Mikšić koji je, naposljetku, na izbore izašao kao nezavisnik kandidat.

Žagar je 2006. postao član SDP-a te zamjenik direktora Autobusnog kolodvora Zagreb (AKZ), a godinu kasnije je priveden zbog vrijeđanja policije ispred zagrebačkog narodnjačkog kluba Nec. Na mjestu zamjenika Autobusnog kolodvora zadržao se četiri godine, a nakon toga je izašao iz politike i posvetio se privatnom biznisu. No, njegove su tvrtke zbog ostavljenih dugova završile u blokadi, a Žagar je otišao na Tajland. Uoči posljednjih parlamentarnih izbora, Žagar je ušao u najuže vodstvo stranke Naprijed Hrvatska – progresivni savez, bivšeg predsjednika Ive Josipovića, kao organizacijski tajnik stranke. 

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.