13.11.2015 15:49
ZAGREB, 12. studenoga 2015. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu u četvrtak objavio je upis promjena članova uprave i nadzornog odbora u Europapress Holdingu (EPH) među kojima su najznačajnije da je dosadašnji zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Marko Smetiško postao predsjednik Uprave EPH, a dosadašnja direktorica Ana Hanžeković, kći većinskog vlasnika Marijana Hanžekovića, više nije direktorica nego članica uprave.  
Promjene u vodstvu te vodeće novinsko-izdavačke kuće u Hrvatskoj uslijedile su nakon nedavne objave odluke o pripajanju svih izdvojenih tvrtki matičnom Europapress Holdingu, među kojima su i EPH Media, izdavač Jutarnjeg lista i Globusa, EPH Magazini, Cropix, Revije d.o.o, Press Express i Europa Digital.Istovremeno s promjenama u upravi EPH, na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu očekuje se održavanje pripremnog ročišta u sporu u kojem bivši većinski vlasnik te medijske kompanije Ninoslav Pavić tuži Marijana Hanžekovića za prevaru, odnosno za prevarno stjecanje većinskog udjela u Europapress Holdingu (EPH) i traži isplatu od 260,7 milijuna kuna zbog, kako se navodi, naknade štete uzrokovane prevarom i izmakle dobiti.

U tužbenom zahtjevu, kako saznaje Hina, bivši većinski vlasnik EPH Pavić s osnove naknade štete od prevare od Hanžekovića traži isplatu 72,3 milijuna kuna, a na temelju naknade štete zbog izmakle dobiti 188,4 milijuna kuna. Pritom je Pavić kao pravni temelj svog tužbenog zahtjeva priložio dokument naslovljen 'Odnosi članova društva EPH nakon provedbe predstečajne nagodbe' kojeg je sklopio s Hanžekovićem u siječnju 2014. i koji je, kolokvijalno nazvan 'Termsheet', bio temeljem provedbe promjene vlasničke strukture te kompanije. Prema Pavićevoj tužbi, Hanžeković nakon ulaganja od 45 milijuna kuna krajem 2014. nije izvršio svoj dio pogodbe iz Termsheeta – nije na Pavića prenio poslovni udjel koji daje 49 posto prava i obaveza u društvu Euro poticaji te se u  tužbi navodi da je bez njegova znanja promijenio tvrtku Euro poticaji u Hanza press koje je i dalje držalo udjele u EPH. Pavić navodi i da je nakon toga inicirao nove pregovore s Hanžekovićem oko njegovog udjela u Hanza pressu , ali i da mu se 18. prosinca 2014,. nedugo nakon održane Glavne skupštine EPH, Hanžeković prestao javljati na telefon te je odbijao svaku komunikaciju s njim ili njegovim savjetnicima. 

U međuvremenu, pak, Marijan Hanžeković je na portalu Fairpress.eu nedavno objasnio razloge prekida poslovnog aranžmana s Ninoslavom Pavićem. 'Ugovor nije realiziran zbog kriminalnih radnji gospodina Pavića zbog kojih je podnesena i kaznena prijava. Radi se o 12,5 milijuna kredita koje je EPH dao Paviću osobno, a koji je Pavić izbrisao iz poslovnih knjiga', kazao je Hanžeković. 

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.