05.11.2015 09:45
MATULJI, 2. studenoga 2015. (Hina), Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske Damir Bačinović i Željko Bilić u ponedjeljak su na konferenciji za novinare iskazali optimizam da će Uljanik grupa postaviti Tvornicu industrijske i brodske opreme 3. maj (TIBO) na noge i tako si osigurati kvalitetne proizvode, odnosno da će omogućiti isplatu preostalog dijela neisplaćenih plaća i potom predati kvalitetnu ponudu za kupnju te tvornice.

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Damir Bačinović kazao je da  se u rješavanju problema TIBO-a sada vidi svjetlo na kraju tunela, da je Uljanik u petak isplatio pozajmicu za isplatu jedne plaće te da je danas dogovoreno da će se isplatiti i regres od 1250 kuna za svih 80-ak radnika. Bačinović je naglasio da je Vlada obavila svoj dio posla i dokapitalizirala TIBO sa zemljištem na kojemu se nalazi vrijednim gotovo 30 milijuna kuna. Uljanik je potom prepoznao svoj interes, pa je potpisano pismo namjere po kojem će Uljanik, nakon uknjižbe hipoteke na dio tog zemljišta, na račun TIBO-a uplatiti ukupno 5 milijuna kuna za pet plaća. Dio tog novca, 1,7 milijuna kuna, uplaćen je prije mjesec dana za jednu plaću i dospjele obveze za doprinose, a s dodatnih 670.000 u petak je radnicima isplaćena još jedna plaća. Uljanik će preostalih 2,5 milijuna kuna uplatiti nakon što se upiše kao hipotekarni vlasnik na odgovarajućem dijelu zemljišta kojim je TIBO dokapitaliziran, a usuglašavanje o tom dijelu posla je u tijeku. Vjerujem da će ugovor biti rješen u sljedećih par dana i da će Uljanik do kraja mjeseca uplatiti 2,5 milijuna kuna, rekao je Bačinović ističući da se nakon toga očekuje natječaj za prodaju TIBO-a u cjelini, na kojega će se moći javiti svi zainteresirani kupci.

Bačinović je dodao da je Uljanik iskazao interes te da ne sumnja da će kao ozbiljan partner ući u postupak preuzimanja obvezne dokumentacije i posao privesti kraju. Ocijenio je da tom rješenju nema ozbiljne alternative i da za to postoji ozbiljan poslovni interes. Smatra da će radnici TIBO-a ubuduće moći živjeti od svoga rada, posebice jer postoji domaće tržište za njihove proizvode, koji su i do 30 posto povoljniji od inozemne konkurencije. Kao jedan od pokazatelja poslovnog interesa Uljanika, Bačinović je naveo i to što je Uljanik preuzeo i obvezu da u sljedećih dan ili dva osigura sredstva za nabavku materijala potrebnog za nastavak proizvodnje u matuljskoj tvornici. Povjerenik Sindikata metalaca u TIBO-u Željko Bilić rekao je da se nada da će se problemi TIBO-a uskoro rješiti, a poduzeće uskoro biti privatizirano, dodavši da štrajka za sada neće biti te da radnici ne žele otežati pokrenuti proces. Uljanik grupa je poslovni partner i naručitelj opreme od TIBO-a, koji je u 100-postotnom vlasništvu države, a dokapitaliziran je s 43.000 četvornih metara zemljišta na kojem se nalazi, procijenjenim na oko 30 milijuna kuna.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.