03.11.2015 08:00
OSIJEK, 2. studenoga 2015. (Hina), Bivši direktor i većinski vlasnik osječke Pivovare Ivan Komak i još četvero optuženika u ponedjeljak su na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođeni optužbe da su, zlouporabom položaja i ovlasti te pranjem novca, oštetili ovu tvrtku za više od šest milijuna kuna. 
Uz Komaka tužiteljstvo je teretilo članove nadzornog odbora Ivicu i Andreju Komak te Domagoja Njegovana da su tijekom 2009. i 2010. u nakani da prvookrivljenom Komaku pribave znatnu protupravnu imovinsku korist, u dva navrata, donijeli odluke o isplati predujma dividende dioničarima, iako su bili svjesni poslovnih rezultata društva i nepostojanja uvjeta za isplatu dividende, propisanih Zakonom o trgovačkim društvima, zbog gubitaka u poslovanju tvrtke. 

Optužnica ih je teretila da je, temeljem ovih odluka tijekom 2009. i 2010. Ivanu Komaku protupravno isplaćeno 5,86 milijuna kuna, malim dioničarima više od 471 tisuću kuna, a da je Pivovara time oštećena za 6,3 milijuna kuna. Komaka i njegovu suprugu Anicu, kao odgovornu osobu trgovačkog društva "Kasija", tereti se da su tijekom 2010. godine, iako svjesni svih okolnosti pod kojima su pribaviljena navedena novčana sredstva, s 4.93 milijuna kuna u cijelosti otplatili kredit, koji je Komak podigao u poslovnoj banci za kupovinu dionica oštećenog društva. U obrazloženju presude predsjednik sudskog vijeća Krunoslav Barkić naveo je da je kapital društva, od 53 milijuna kuna, proknjižen u sredstva rezerve, što je potvrdila ovlaštena revizorska kuća, te da je iz tih sredstava bilo moguće pokriti gubitke iz 2007. i 2008. godine, a da iz vještačkih nalaza ne proizlazi da je takav način knjiženja protivan međunarodnim računovodstvenim standardima. Zaključio je i da ga je trebalo provesti kako bi se u cijelosti završila privatizacija tvrtke. Iako su iz službe za financije osječke Pivovare stizala upozorenja kako se predujam dividende ne može isplatiti zbog odredbi Zakona o trgovačkim društvima, sud ističe kako su tadašnji predsjednik nadzornog odbora Luka Tatić, kao doktor ekonomskih znanosti, i ovlaštena revizorska kuća odobrili isplatu, jer su se gubitci u poslovanju mogli pokriti iz spomenutih rezervi.

Komaku i ostalim optuženicima tako nisu dokazane zlouporabe položaja i ovlasti, kojima bi oštetili Pivovaru, a time ni pranja novca. Suđenje je započelo u lipnju 2012. a na izricanju prvostupanjske presude pojavio se samo Ivan Komak koji je novinarima izjavio da je očekivao takvu odluku te da vjeruje i u svoju konačnu pobjedu. Iako je kazao da su sudski postupci protiv njega, u kojima je uglavnom oslobođen, tvrtki napravili veliku štetu Komak je na novinarski upit hoće li tužiti državu ako Vrhovni sud potvrdi oslobađajuću presudu, kazao da ne želi razmišljati o tužbama i revanšizmu, jer se želi baviti stvaranjem i proizvodnjom u tvrtki, u kojoj je savjetnik i suvlasnik, a i na parlamentarnim izborima se kandidirao za zastupnika češke i slovačke nacionalne manjine. 

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.