27.10.2015 08:27
BRUXELLES/ATENA, 26. listopada 2915. (Hina), Europska komisija nudi Grčkoj dodatnih 5,9 milijuna eura pomoći kako bi se lakše nosila s giolemim brojem migranata koji stižu na njezine otoke, javile su agencije. 
Tim sredstvima će se pokriti troškovi za prijevoz najmanje 60 tisuća ljudi koji imaju pravo tražiti azil na grčko kopno tijekom četiri mjeseca, stoji u priopćenju EK. Ta je pomoć "isključivo namijenjena za osobe koje su pravilno pregledane i upisane na otocima te su im uzeti otisci prstiju", dodaje se. Istodobno je Grčka objavila da je Europska unija ponudila plaćanje troškova smještaja novih 20 tisuća migranata u privremenim logorima na njezinim otocima nakon što je Grčka, kroz koju je ove godine već prošlo više od pola milijuna migranata, nedvosmisleno objasnila da njezina spremnost da omogući smještaj novim migrantima isključivo ovisi o financijskoj pomoći EU i jamstvima da će osobe kojima se osigura privremeni smještaj poslije biti premještene izvan Grčke. "Od partnera iz EU smo uspjeli izvući da to financira EU, što dosad nije bio slučaj. Njihova uspostava (novih logora) ovisit će o financiranju", rekao je grčki ministar za migracije Ioannis Mouzalas za radio postaju Skai.

Na pitanje je li moguće da se ti centri uspostave do kraja ove godine, rekao je - "Ako bude novaca - moguće je, ako novaca ne bude - neće biti". Tih novih 20 tisuća migranata pridodaje se 30 tisuća, za koliko se Grčka već prije obvezala osigurati smještaj. "Nama sad već treba 100 milijuna eura za identifikaciju i premještaj na otocima", izjavio je za Reuters neimenovani izvor iz grčke vlade, dovavši da je Grčka posljednjih godina potrošila 1,5 milijardi eura na prihvatne centre i osoblje potrebno za skrb o migrantima. Grčka tvrdi da bi najdjelotvornije rješenje krize bilo preseljenje migranata izravno iz logora u Turskoj u zemlje članice EU, što bi uvelike olakšalo krizu uzrokovanu njihovim tranzitom. 

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.