26.10.2015 08:20
LONDON, 25. listopada 2015. (Hina/Reuters), Ukupni troškove zamjene i održavanja nuklearne obrane Velike Britanije dosegnut će 167 milijarda funta, puno više nego što se očekivalo, pokazuje izračun na temelju službenih podataka. 
Pokažu li se te procjene točnima, bit će vjetar u leđa kritičarima koji kažu da Britanija ne bi trebala trošiti toliki novac na obranu u vrijeme kada vladine mjere štednje pogađaju britanske obitelji. Vlada premijera Davida Camerona dosad je uvjeravala da će troškovi zamjene zastarjelih podmornica koje nose rakete s nuklearnim glavama stajati između 15 i 20 milijarda funta. Kritičari, uključujući Škotsku nacionalističku stranku koja se zauzimala da uklanjanje sustava Trident iz Škotske, procjenjivali su da će Britanija morati potrošiti 100 milijarda funta, na temelju izvješća posebnog povjerenstva iz 2014. U pisanom odgovoru konzervativnom zastupniku Crispinu Bluntu, ministar obrane Philip Dunne naveo je u petak da će četiri nove podmornice stajati 25 milijarda funta. Ministar je dodao da će troškovi održavanja do "umirovljenja" podmornica iznositi oko šest posto godišnjeg obrambenog proračuna.

Ukupni vojni proračun za 2014/2015 iznosio je 33.8 milijarda funta, a za 2015./2016. porastao je na 34.1 milijardu."Moj proračun pokazuje da će ukupni troškovi za podmornice do 2028. i produljenje raketnog programa do 2060. biti 167 milijardi funti", rekao je Blunt. "Na obnovljeni program Trident potrošit će se više od dvostruko više novca nego za njegova prethodnika...Ta je cijena za naše porezne obveznike i konvencionalnu vojsku previsoka, neracionalna i neosjetljiva", ocijenio je zastupnik. Upitan za taj golemi porast troškova, glasnogovornik ministarstva obrane rekao je da je vlada izradila analizu alternativa programu Trident koji su "pokazali da nijedan alternativni sustav nije učinkovit i isplativ kao Trident". "Uz izdvajanje oko šest posto godišnjeg obrambenog proračuna, troškovi zamjene i održavanja nuklearne obrane su prihvatljive i predstavljaju investiciju u kapacitete koji imaju važnu ulogu u britanskoj nacionalnoj sigurnosti", dodao je. 

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.