19.10.2015 07:35
BERLIN/ZUERICH, 16. listopada 2015. (Hina), Ugledni švicarski dnevnik Neue Zuericher Zeitung (NZZ) u svom komentaru od petka kritizira hrvatski zakon o regulaciji kredita u švicarskim francima povezujući ga izravno s predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. 
"Neprijateljska slika pohlepnih banaka oduvijek je dobro došla kada treba podići emocije. Pogotovo ako se 90 posto bankovnog tržišta nalazi u rukama stranaca, kao što je to slučaj u Hrvatskoj(...) Socijaldemokratska vlada preuzela je ulogu Robina Hooda nedužnih kućanstava, koja su potpuno nedužna bila prisiljena na sklapanje ovakvih kreditnih ugovora. I naravno očekuje da će za svoj trud, koji baš i nije tako nesebičan, biti nagrađeni na izborima", piše komentator Thomas Fuster, koji za ovaj dnevnik liberalno-građanskog spektra često prati događaje u jugoistočnoj Europi.  

No, smatra komentator, zakon o kreditima u švicarskim francima je po mnogo čemu sporan. U pitanje se dovodi i njegova usklađenost s hrvatskim ustavom. Tu se, kako ističe, prije svega radi o retroaktivnoj klauzuli po kojima se potpuno legalno sklopljeni ugovori sada moraju ponovno sklapati, ali pod potpuno novim uvjetima. Stoga je potpuno razumljivo da se banke svim pravnim sredstvima bore protiv novog zakona. "No u Hrvatskoj žrvanj pravde melje polako. Sudska odluka, tako barem kalkulira vlada u Zagrebu, sigurno neće pasti prije izbora. Kratkoročno izborno taktiziranje vladi u Zagrebu je važnije od jamstva pravne sigurnosti što je vrlo upitni signal iz najmlađe članice Europske unije", zaključuje komentator NZZ-a.  

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.