12.10.2015 09:50
SISAK, 10. listopada 2015. (Hina), Nakon vijesti o otpuštanjima radnika, koje su dovele do glasina o mogućem prestanku rada talijanske tvrtke ABS SISAK, u Hrvatskoj, priopćenjem se oglasila i uprava tvrtke. 
"S obzirom na teško stanje na tržištu s kojim se ABS SISAK trenutačno suočava, doneseno je niz mjera kako bi Društvo ostalo proizvoditi i raditi u Hrvatskoj. Te odluke nisu lake, a jedina svrha im je očuvati što više radnih mjesta, ali i učinjene investicije. Bez obzira na namjeru da se nastavi s proizvodnjom u Sisku, Društvo se nada konkretnoj podršci od institucija Republike Hrvatske kako bi se ta namjera i ostvarila,” stoji u priopćenju Uprave ABS-a.

Prije desetak dana ABS, koji posluje u sastavu talijanske Grupa Danieli, raskinuo je ugovore o radu na određeno vrijeme sa stotinjak radnika. Isto tako, veći broj radnika koji su imali ugovore na određeno vrijeme, prebačen je u druge tvrtke, gdje je sklopili tromjesečne ugovore o radu. Inače, talijanska tvrtka ABS koja je kupila čeličanu bivše Željezare, u modernizaciju tog pogona uložila je čak 25 milijuna eura, pa se u njemu čelik proizvodio najsuvremenijom tehnologijom. Međutim, čelnici ABS-a su u nekoliko navrata spominjali kako u Hrvatskoj nisu ostvarili olakšice koje su im bile najavljene, ponajprije u cijeni struje kao velikom potrošaču, pa je proizvodnja bila organizirana samo u noćnoj smjeni. To je dovelo do niskorentabilne proizvodnje i njene privremene obustave.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.